Kezdjük rögtön a legelején egy kis történelemmel! Az emberek többsége meg győződve róla hogy a tészta Olaszországból származik, pedig a legenda szerint Marco Polo hozta Európába a XIII. században Kínából az akkor már ott kétezer éve ismert élelmiszert. Napjainkban a tészta már a világ minden pontján leterjedt a különbség csak az alapanyagban rejlik: mi magyarok lágybúzából őrölt speciális tésztalisztből, az olaszok durumőrleményből, a távol-keleten pedig mungóbabból, szójából vagy rizslisztből készítik.
De vajon melyik kerüljön a kosárba?
Magyarországon a hagyományokból adódóan tojásos tészta terjedt el, amely egy speciális, kimondottan tésztaipari célra előállított, értékes lisztből készül. A tojásnak köszönhetően szinte az összes vitamint tartalmazza, ráadásul jelentős koncentrációban. A választásnál továbbá fontos szempont lehet, hogy a tojásos tészták gazdag ízvilággal és ruganyos álaggal rendelkeznek.
A durumtésztát a mediterrán térségben őshonos durumbúzából állítják elő. A durumdara egységes fehérjeszerkezetének és nagyobb sárga pigment tartományának köszönhetően tojás nélkül is jó állagú tészta készíthető belőle. Az ilyen olasz típusú tészták főzési ideje rövidebb, mint a hagyományos tésztáké.
Az Ázsia konyha nyomán terjed el. Semleges íze miatt, jól ízesíthető, remekül átveszi az étel ízét, aromáját. Az általában rizslisztből készített hófehér tésztát, többnyire halételek mellé szokták adni.
Ezek a teljes kiőrlésű tészták jellegzetes barna színnel rendelkeznek. Készülhetnek rozsból, búzából, vagy kukoricából. A nem túl vonzó látványért pedig kárpótol a magas rosttartalom.
A biotészta olyan lisztből készül, mely ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Ez azt jelenti, hogy már a búzát is bio, azaz vegyszermentes környezetben termesztik.
Mit mond a dietetikus?
A tésztafélék táplálkozástanilag a legértékesebb élelmiszerek közé tartoznak, könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak, s élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat - tartalmaznak. Emellett tartósan megemelik a vércukorszintet, ezáltal hosszú távon energiaforrást biztosítanak mind a fizikai mind a szellemi munkához.
Az egészséges étrendben helye van a tésztának is, mivel gabonalapú és a tojásos változata jelentős vitamintartalommal, tökéletes fehérjével, valamint a szervezet szempontjából optimális zsírsavösszetétellel rendelkezik.
És mi a helyzet a fogyókúrával?
„Általában elmondható, hogy nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek. Nincsenek egészségtelen ételek, csak helytelenül összeállított étrend. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan élelmiszerek, élelmiszercsoportok, pl. zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és gabonafélék, amelyeket naponta többször is ajánlott fogyasztani, míg mások ritkábban kerüljenek az asztalra.” – mondja Fekete Krisztina dietetikus
Biztos tippek a főzésnél
A tésztafőzés a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, de mégis van néhány fortély, amit érdemes figyelembe vennünk. Mindenfajta tésztát hatszoros-tízszeres mennyiségű sós vízben, gyakori kevergetés mellet főzzünk, addig, amíg jól harapható, kicsit roppanó keménységű nem lesz. Amennyiben azonnal az asztalra kerül, elég ha csak gyorsan átszűrjük, s már rögtön fogyaszthatjuk is. Azonban, ha mégis később szeretnénk elfogyasztani bő hideg vízzel mossuk át, pici sóval és olajjal keverjük össze, így megelőzhetjük az összetapadását. A tészta persze akkor a legízesebb, ha mindig frissen, a fogyasztás előtt főzzük ki.
Mit kell tudni a tojásos tésztákról?
1. A tojásos tészták élettani szempontból is fontos tápanyagokat tartalmaznak, s amellett, hogy gyorsan lebomlanak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és emésztést elősegítő ballasztanyagokkal látják el a szervezetet.
2. A tojásnak köszönhetően a tojásos tészták koncentráltan tartalmaznak teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, leticint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat.
3. Az eddigi tévhitekkel szemben bizonyított tény, hogy a tojás koleszterintartalma – részben ideális, részben speciális zsírjainak köszönhetően – nem befolyásolja lényegesen az emberi szervezet koleszterinszintjét.
4. A tészta boldoggá tesz, hiszen a könnyen emészthető, gyorsan felszívódó szénhidrátok bizonyítottan jó hatással vannak az immunrendszerre és a kedélyállapotra.
5. A tojásos tészta gyors lebomlásának köszönhetően fogyókúrákhoz is ideális, kiválóan harmonizál zöldséggel, hallal, vagy akár tésztasalátaként is elkészíthető.
6. Európa más országaiban a tojásos tészta egyértelműen prémium terméknek számít, míg a durumtészta képviseli az alsóbb kategóriát.
7. A tojásos tészták csomagolásán feltüntetett tojásszám az egy kiló liszthez adott tojások számát jelenti; a legelterjedtebbek a négytojásos tészták, amelyek minden fogáshoz kiválóak, a levesbetéteket pedig inkább a nyolc tojással készítik.
8. A nyolctojásos tészta a magyar gasztronómia sajátossága, mondhatni Hungaricum.
9. A friss tojásból készített tészták íze gazdagabb, tápértéke magasabb, állaga ruganyosabb.
10. A tésztaételek nemcsak egészségesek, de gyorsan és kényelmesen elkészíthetőek, s változatos ízeiknek köszönhetően mindenki megtalálhatja számítását.
Forrás: csaladinet.hu |