Egy fórumos "tejszakértő" lány irománya a tejről :) Minden, amit tudni érdemes:)
"A pasztőrözött friss (tehát nem UHT) tejek semmi vegyi anyaggal nem érintkeznek, mindössze egy fölözésen (=zsírbeállítás, hogy milyen zsírszázalékú legyen a tej), egy pasztőrözésen és egy homogénezésen (=egyneműsítés, hogy ne váljon ki a tejzsír) mennek keresztül. Tehát semmi nem odavaló nem kerül bele. A tejnek (mint minden élelmiszernek) szigorú higiéniai és mikrobiológiai feltételeknek kell megfelelniük. Már eleve az a tej, amiből majd a dobozos tej lesz (ez a nyerstej), nagyon jó minőségűnek kell lennie. Gondolj bele: most, amikor túltermelés van, még inkább érvényesül, hogy csak az extra minőségű nyerstejet veszik át a termelőktől. A nagyüzemben termelt tej fejés után egy zárt rendszerben azonnal hűtőtartályba kerül, innen hűtőautókba, a tejüzemben szintén végig zárt technológiával kerül feldolgozásra. Namármost: amit Mari néni termel otthon tejet, állítom, ezerszer, tízezerszer magasabb összcsírát tartalmaz. Hiszen nem tudhatom, fertőtlenítette-e fejés előtt a tehén tőgyét, a kannát, mosott-e kezet stb. Nem tudhatom, mennyi időt töltött a napon az a tej, míg kikerült a piacra mint BIOTEJ!!! Szóval én CSAK a bolti tejet ajánlanám fogyasztásra. Zsírszázalékban legjobb a 3,6-os, ún. Príma tej, hiszen a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) ebben maradnak meg leginkább. Én személy szerint nem ajánlom a házi tejet, mert azt nem tudhatod, mivel érintkezett, hogyan kezelték, tehát kénytelen vagy felforralni. És ha már felforraltad, elvész belőle a vitamin, denaturalizálódik a fehérje, szóval pont a finom tej ízét veszíti el. És az sem elhanyagolható szempont, hogy aki nincs hozzászokva a magas zsírtartalmú (fölözetlen) tejhez, könnyen lehet, hogy hasmenést kap tőle Az UHT tej abban különbözik a rendestől", hogy extra magas hőfokon, ~100 fokon kezelik, tehát ugyanaz érvényes itt is, mint a forralt tejnél. Én személy szerint még a szagát sem bírom, brrrr! Én a fiamnak rendes bolti tejet adtam. Nem szórakozgattam higítással, butaság is egyébként, hiszen a tejfehérje és a tejcukor ugyanúgy benne marad."
Egy pohár tej tartalmazza Napi 2,5 dl félzsíros tej elfogyasztása mindenképpen hasznos. Mert mi is van benne?
• 220 ml víz • 12 g cukor, melynek 98%-a gyenge koncentrátumú tejcukor • 4 g zsiradék • 8 g kitűnő minőségű fehérje (de csak ha nincs felforralva) • 2250 mg ásványi elem, túlnyomórészt (300 mg) kalcium. Ez nélkülözhetetlen a csontrendszer tömegének fenntartásához. Nagyobb mennyiségben tartalmaz még A-, D-, B2-, és B12-vitamint.
Cikkek
A tej káros az egészségünkre: http://szeparc.hu/eg-szs-gh-rek-vitaminok-s-antioxid-nsok-hat-sa/a-tej-k-ros-az-eg-szs-g-nkre-iii.html
|