Dominó babakonyhája
Frissítések!

¤ (07.03.) Ételallergia - Egészséges koraszülöttek

¤ (07.03.) Evési gondok - Miért étvágytalan a gyermek?

¤ Frissültek a hozzátáplálással kapcsolatos linkek! (04.27.) Mi kerüljön az uzsonnástáskába?; A kisgyermek étrendje

¤ FRISS! Receptek - Dominó receptgyűjteménye (05.07.)

¤ Szoptatás linkek - A szoptatás rövid története (03.23.)

¤ Új! Babaétrend - VITAMINOK - Miből mennyi szükséges? (C,A,K,D vitaminok) (02.20.)

¤ Miből főzzünk? - Húsfélék - A különböző húsok vastartalma

¤ 03.22. Betegségek - Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Húsfélék
Húsfélék : Marha

Marha

  2006.12.14. 09:46

9 hónapos kortól

A marha
 
Származás

A ma élő szarvasmarha őse az őstulok volt, melyet először Anatóliában és Görögországban háziasítottak a Kr.e. VI. évezredben. A görögök és rómaiak erősen fűszerezve készítették a marhahúst, mely sokáig csak a gazdagok kiváltsága volt, majd a marhatenyésztés és marhahúsfogyasztás innen terjedt el Európa más országaiba. Anglia a XVIII. században már marhahúsevő népnek számított, az ő nevükhöz fűződik az első bifsztek készítése. Franciaországban Brillat-Savarin ínyencségének köszönhető az elterjedése. Amerikában a XIX. századtól a bifsztek az egyik legkedveltebb marhahús-ételnek számított. Hazánk őshonos fajtája a magyar szürke marha. A XVI. századtól Nyugat-Európa-szerte keresett tenyész- és vágóállatnak számított. A gyorsétterem-láncok és marhahúspogácsák, hamburgerek terjedésének következményeként ma már nem Anglia, hanem Amerika a legnagyobb marhahúsfogyasztó nemzet.

Érdekesség

A tej és borjúhús társítása a normannok érdeme, akik először készítettek blancmange-t, vagyis tejjel és mandulával főzött borjúhúst, de az ő találmányuk a veel bukkenade, a borjúhúst, tojást, tejet és fűszereket tartalmazó középkori étel.

Rántott borjút a spanyolok sütöttek először a XVI. században, majd a spanyol megszállás idején elterjedt Milánóban is az étel, ahonnan Radetzky marsall osztrák katonái vitték el a receptet Ferenc József császár konyhájába, innen a legendás bécsi szelet elnevezés.

Jellemzés

A fiatal, jól táplált marha húsának rostozata finomabb, könnyebben emészthető, míg az idősebb állat húsa sötétebb, durvább rostozatú, ízanyagokban gazdagabb.

A borjúhús általában a három hónapos korukban levágott szopós borjak húsa. A marhahústól eltérően a borjúhús színéből következtethetünk a minőségére: minél fehérebb, annál puhább a hús. Az idősebb borjú húsa halvány- vagy élénkrózsaszín, de vigyázzunk, mert a száraz, barnás, foltos hús nem friss!

Eltarthatóság, tárolás

A megvásárolt húsokat legjobb, ha még aznap, legkésőbb másnap elő-, illetve elkészítjük. Mindenképpen ügyeljünk azonban arra, hogy az elkészítésig tartsuk hűtőszekrényben. A friss hús 1-2 napig, a főtt vagy sült hús azonban 3-4 napig is tárolható hűtőszekrényben. Amennyiben később szeretnénk a húst elkészíteni, adagonként le is fagyaszthatjuk.

Előkészítés

A marhahúsból készült ételek igen ízletesek, de sok múlik a marhahús minőségén és elkészítésén is. Sokféle nyersanyaggal, fűszerrel és technológiával is készíthető, de alapvető feltétel, hogy a hús friss legyen.

Az előkészítés során a húst bő, hideg vízben mossuk tisztára, ha azonban nagyon szennyezett és zsíros a marha, langyos vizet használjunk, de semmiképp ne áztassuk a húst! A húst lemosása után gondosan szárítsuk le!

Az elkészítés következő lépése a parírozás, vagyis a felesleges zsiradék, hártyák, inak eltávolítása. A további darabolás az étel jellegétől függ. Ha szeletelni szeretnénk a húst, mindig a vastagabb végétől kezdjük a műveletet, így kevesebb a veszteség. Mindig a rostokra merőlegesen szeleteljük a húst, mert különben könnyen széteshet, deformálódhat a hőkezelés során.

Elkészítés, felhasználás

A marha egyes részeinek ismerete elengedhetetlen a különböző húsételek készítéséhez, mivel csak bizonyos részei használhatóak fel alapanyagként. Legértékesebb része a bélszín, más néven vesepecsenye, de a lapos és magas hátszín, vagy rostélyos sem lóg ki a sorból. Ezekből frissensültek vagy párolt szeletek készíthetők, de egyben megsütve is igen ízletesek. A combot párolással puhíthatjuk fel, akár egyben, akár szeletelve készítjük. Kiváló alapja a húslevesnek, de töltve is sokak kedvence. A lapocka, a szegy, illetve a lábszár elsősorban leveshúsnak alkalmas, de pörkölt és tokány is készülhet belőle. A nagyobb darabokból visszamaradó apróhúst se hagyjuk veszendőbe menni, hiszen pompás tokányt vagy vagdaltat készíthetünk belőle.

Vitaminok, ásványok

A sovány marhahús fehérjetartalma 18-24% körüli, a zsírosabb húsoké ennél valamivel kevesebb. Az ásványi anyagok közül a vas, cink, réz, kálium, kalcium, mangán, magnézium, foszfor, nátrium és klór található meg nagyobb mennyiségben. Minél vörösebb színű a hús, annál nagyobb a vastartalma. A marhahús a B-vitamincsoport tagjait tartalmazza nagyobb mennyiségben.

A borjúhús a felsoroltakon kívül tartalmaz még kevés C-vitamint, valamint H-, E-, és K-vitaminokat.

 

Forrás: gourmandnet.hu

 
 
 
 
 
Milyen gyakran látogatod az oldalt?

Havonta 1-2-szer
Hetente 1-szer
Hetente többször
Naponta
Most voltam először, és utoljára :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak