Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
2007.03.22. 09:07
Az elmúlt héten sokat hallhattunk a halálos áldozatokat követelő szalmonella fertőzésről - a gyermekekre és az idős emberekre különösen nagy veszélyt jelent!
A szalmonella egy baktérium faj, mely a szárnyasokban - leggyakrabban a tyúkokban - illetve a tojásaikon fordul elő. A szalmonella fertőzés rosszullétet, gyomorgörcsöket, hányást, hasmenést okoz.
Jól működő, erős immunrendszer a fertőzést le tudja küzdeni, azonban a kisgyermekek és az idős emberek esetében gyakran súlyos következményekkel járhat - akár halálos kimenetelű is lehet.
A szalmonellózis - vagyis a szalmonellával való fertőződés - komoly veszélyt jelent az újszülöttekre és a csecsemőkre, különösen a heveny hasmenés okozta kiszáradás veszélye miatt.
Az alábbi óvintézkedésekkel elkerülheti a szalmonella fertőzést:
- kerülje a nyers tojássárgát tartalmazó ételeket, legalábbis gyermekének ne készítsen ilyesmit - ha mégis előfordul, használjon fertőtlenített héjú tojást
- ne vásároljon nyers tojással készült készételt gyermekének (majonézes saláták, vaníliakrémes sütemények stb.) - kiváltképpen nyáron, nagy melegben!
- a szárnyashúst alaposan főzze, illetve süsse át - újramelegítésnél jól forrósítsa át
- főzés, ételkészítés előtt alaposan mossa meg a kezét: a szappant kis ideig hagyja hatni, mielőtt leöblíti
- azokat a konyhai eszközöket, amit szárnyashús feldolgozása során használt - kés, vágódeszka stb. - csak alapos elmosás után használja más élelmiszerek előkészítésére
- az asztalt, konyhapultot - ahol a szárnyashús előkészítését végezte - ne felejtse el alaposan letisztítani
- a mosogatószivacsot, szivacs-törlőkendőt cserélje gyakran - a kisbaba edényeinek, üvegeinek, kanalainak mosogatásához egy külön szivacsot használjon
- a kéztörlőket, konyharuhákat minimum 60 fokon mossa
- a megvásárolt szárnyashúst otthon vegye ki a csomagolásából, tegye tányérra és fóliával vagy egy másik tányérral lefedve tegye a hűtőbe - használja föl mihamarabb: a szárnyashúst nyersen nem szabad sokáig tárolni!
Forrás: eletforma.hu
|