Nem minden jó ami természetes
2007.03.09. 14:57
Kaliforniában négy gyerek kapott E.coli fertőzést nyers tejtől.
Az illetékes egészségügyi hatóságok azonnal megtiltották az Organic Pastures Dairy Company által forgalomba hozott nyers, teljes tej árúsítását, de a további vizsgálatok után Kalifornia állam főállatorvosa másnap a tiltást a tejüzem forgalmazta íróra, tejszinre is kiterjesztette.
Az Organic Pastures a legkülönbözőbb reklámokban azt állította, hogy a nyers, teljes tej táplálóbb és egészségesebb, mint a különböző eljárásokkal kezelt tejtermékek, ráadásul segíti az immunrendszer működését és mindenféle betegséggel szemben növeli az emberi szervezet ellenálló képességét. A cég weboldalán lévő információ hangsúlyozta, hogy az általuk bevezetett tehéntartás miatt „a tejben kevés baktérium fordul elő".
A helyi egészségügyi hatóságok nem osztják ezt a megnyugtató véleményt. A cég reklamációjára azt válaszolták, hogy a nyers, teljes tej fogyasztásának sokkal több a veszélye, mint az előnye – és ebből a coli-fertőzés csak egy a sok közül. A baktériumok nem csak a tehén szervezetében, hanem azon kívül is mindenütt jelen vannak, például a bőrön vagy az állat tőgyén.
A tejüzem úgy érzi, hogy a hatóságok túlreagálják a gondot. Az E.coli fertőzés miatt a négy gyerekből csak hármat kellett kórházba szállítani és egyiknek az állapota sem volt súlyos. Az erélyes intézkedésben valószinűleg szerepet játszott az is, hogy az Egyesült Államok területén 23 államban volt coli-fertőzés a közelmúltban, és a több mint 100 esetből az orvosok véleménye szerint egy személynek a halála is összefüggésben volt a bakteriális fertőzéssel.
A nemrég lezajlott E.coli esetek mélyhűtött spenót fogyasztásával terjedtek és a média megtelt az egészségesnek vélt, de nyilvánvalóan fertőzött zöldségféle okozta, súlyos betegségekről szóló történetekkel. A tejüzem vezetői úgy érzik, hogy ez a korábbi történet is hozzájárult a szigorú intézkedésekhez. A hatóságok viszont fölhívták a figyelmet arra, hogy pasztőrözéssel a tej akkor is veszélytelenné tehető, ha az eredetileg tartalmazott is baktériumokat, mert a hő a kórokozókat biztonságosan elpusztítja. Semmi nem indokolja, hogy bárki is pasztőrizálás nélkül igya a valóban fontos, alapvető tápanyagot.
(Forrás: Lean Plate Club)
|