Keresztallergiák
2007.02.27. 10:28
Az allergiás betegséget kiváltó anyagok fehérje természetűek. Származhatnak állati, illetve növényi eredetű táplálékból, a levegő aktuális virágpor összetételéből, esetleg gyógyszerek alkotó elemeiből.
A szervezetbe juthatnak a bőrön át, a tápcsatornán felszívódva vagy a légutakon keresztül a belélegzett levegővel. Ezeket fehérjéket vagy építő köveit (aminosavak), az immunrendszer megfelelő sejtjei antigénként, allergiás mechanizmus révén allergénként kezel. Ellenük ellenanyag termelésével válaszol, és immunológiai folyamatot indít el. A fehérjék alkotó részei az aminosavak különböző kombinációban szerepelnek az egyes fehérjék felépítésében. Egészen távoli eredetű allergénekben – pl.: állati eredetű táplálék és növényi eredetű pollenekben - az aminosav csoportok megtévesztők lehetnek a felismerő sejtek számára. Keresztallergia esetében a különböző eredetű allergéneket azonosként ismeri fel a szervezet, és velük reakcióba lép.
A kivizsgálás menete anamnézis felvétellel kezdődik, melynek kérdései feltárják a beteg panaszait, tüneteit és életmódjának jellemzőit. Az allergén azonosítása történhet vérből, ellenanyag kimutatásával, bőrpróbával, esetleg provokációs vizsgálattal vagy elvonásos diétával.
Keresztallergiák főbb csoportjai:
- állati eredetű fehérjék közötti
- Tejtermelő állatok teje és a húsa között.
A tejtermelő állatok – marha, borjú, kecske, juh – tejére és az állatok húsára keresztreakció jöhet létre. Így a tehéntejallergiás egyén tüneteket produkálhat pl.: kecske húsára vagy tejéből készült termékekre is.
- Szárnyasok tojása és húsa között.
A szárnyasok – tyúk, pulyka, kacsa, liba, fürj – tojásfehérje és tojássárgája között is kialakulhat keresztallergia. A szárnyasok tolla és húsa között keresztreaktivitás lehetséges, vagyis tojásallergiás beteg csirkehúsra és madártollra is tüneteket produkálhat.
- A tenger gyümölcsei egymás között.
A kagylók, rákok és a tengeri halak erős keresztallergiát mutatnak. (tőkehal, makréla, lazac, tonhal, lepényhal)
Súlyos, életveszélyes állapotok kialakulásáért lehetnek felelősek. A magyar lakosságot csak elenyésző százalékban érinti ez a táplálékallergia.
- növényi eredetű fehérjék közötti
- Egymáshoz közeli botanikai csoportok között.
Zöldségek, gyümölcsök pl.: alma-körte, burgonya-sárgarépa, hagyma-sárgarépa, őszibarack-sárgabarack- szilva-cseresznye ismert keresztallergia.
- Légúti allergének és növényi eredetű táplálék között.
|
|
alma, burgonya, sárgarépa, zeller, ánizs, rozs, búza |
nyírpollen |
őszibarack, sárgabarack, szilva, banán |
fű-és nyírpollen |
búza, rozs, zab,árpa, kukorica, rizs |
fűpollen |
paradicsom, sárgabarack ,őszibarack |
fűpollen |
borsó, szója, földimogyoró,lencse, édes kömény |
fűpollen |
rizs, búza, rozs, árpa, zab, kukorica |
rozspollen |
dinnye, banán |
parlagfű |
zeller, egyes fűszerek |
ürömpollen |
rákféleségek, csiga |
háziporatka |
tehéntej, tehéntej alapú tápszerek kecsketej, kancatej |
marhaszőr |
tojássárgája, tojásfehérje |
madártoll |
( Fentiek, a teljesség igénye nélkül.)
A beteg gumikesztyű használata során válik érzékennyé a latexre, majd váratlanul keresztreakció mutatkozhat egzotikus gyümölcsökkel, zöldségekkel. (gesztenye, kivi, dió, banán, dinnye, avokadó, spenót)
A mézben található pollenek és a méh méreganyag összetevőinek keresztallergiája okozhat reakciót.
A táplálékallergia tüneteit légúti allergének fokozhatják.
Azok a betegek, akik 2-3, vagy annál több táplálékra allergiásak, 85%-ban légúti allergénekkel is reagálnak.
Érdekes kérdés, hogy adott esetben melyik allergén az elsődleges. Például nyírpollen által indukált allergiában az elsődleges a légúti, majd kereszt reakció révén alakul ki az almával szembeni érzékenység, ilyenkor gyakran van tünet alma elfogyasztása során a száj körül.
Fordított esetben táplálékallergia keresztallergia mechanizmusán át alakít ki háziporatkával szembeni érzékenységet pl.: szénanáthát.
Hosszútávú vizsgálatok igazolták a táplálékallergia későbbi átalakulását légútiallergiává, ebben szerepe van a keresztallergiának más immunológiai folyamatok mellett.
|
dr.Tamás Katalin |
csecsemő-és gyermekgyógyász, |
gastroenterológus |
Forrás: gyermekgyogyulda.com
|