Zsírok
2007.02.27. 10:24
A gliceridek vagy neutrális zsírok az emberi szervezet legfontosabb energiát szolgáltató tápanyagai, grammonként kétszer annyi energiát adnak, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék. Az energiatermeléshez fel nem használt zsírokat a szervezet zsírszöveteket képezve igen nagymértékben és hosszú ideig képes raktározni.
A táplálékok zsírtartalma nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, jelentős élvezeti értékkel bírnak, valamint az elraktározott zsírok jelentős szerepet játszanak a szervezet hőháztartásában is.
A zsírok közül kiemelkedő jelentősége van a koleszterinnek, mivel ennek segítségével megy végbe a D vitamin, az epesavak, a mellékvesekéreg hormonok, és a nemi hormonok szintézise. A koleszterint a sejtek szintetizálni is tudják, azonban ha a vér koleszterin szintje magas és a sejtek több koleszterint már nem képesek felvenni, a koleszterin felesleg az erekben rakódik le, növelve ezzel a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A vér magas koleszterin és triglicerid szintje szoros összefüggésben van a táplálkozással, különösen fontos a napi zsírfogyasztás, koleszterin fogyasztás a telített és telítetlen zsírsavak aránya. A szükségtelenül nagy mennyiségű és nem megfelelő arányú zsírbevitel a vér koleszterin szintjének növekedésében, a zsírraktárak képződésében mutatkozik meg.
Az ajánlott zsírfogyasztás minimum az energia bevitel 20%-a, ez mérsékelt energia igény esetén 50-60 g naponta. Az optimális zsírbevitel 30%, ez 1 g zsírt jelent testtömeg kilogrammonként naponta, de maximum 80 g. A napi koleszterinfogyasztás nem haladhatja meg a 300 milligrammot.
Ezzel szemben jelen táplálkozásunkban mind a mennyiségét, mind az összetételének arányát tekintve kedvezőtlen a zsírbevitel. Napi zsírfogyasztásunk 140 g/fő, ez kétszerese az ideálisnak, ráadásul ennek 80%-a állati eredetű telített zsír. Koleszterinfogyasztásunk is hasonlóan sok: 550mg/fő/nap. Az elfogyasztott koleszterin 40%-a tojásból, 10%-a sertészsírból, 22%-a sertéshúsból származik. Egy nap alatt fogyasztható koleszterinmennyiséget tartalmaz 20 dkg sertéshús, vagy 2 db tojás.
Az egészséges táplálkozás tehát fogyasztási struktúránk jelentős megváltoztatását igényli, csökkenteni kell a zsír és a koleszterinfogyasztást, az elfogyasztott zsírokon belül pedig növelni kell a telítetlen zsírsavak arányát. (Forrás: mindmegette.hu)
|