Egészséges zsírok babáknak
2007.02.16. 22:38
várandósság, anyatej, szoptatás
Az omega-3 zsírsavaknak komoly jelentősége van úgy a várandósság, a szoptatás idején, mint a babák csecsemőkorában!
|
|
A táplálékban található zsírok a legfontosabb energiahordozók egy csecsemő számára: az anyatejjel és a babaétellel felvett kalóriáknak a felét szolgáltatják. Ráadásul a táplálék zsírösszetevőivel zsíroldékony vitaminokat és létfontosságú, többszörösen telítetlen zsírsavakat is bejuttatnak a kicsik szervezetébe. Kielégítő mennyiségük nagyon jelentős a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából!
A legtáplálóbb!
Az újszülött számára - összetételénél fogva - legtáplálóbb étel az anyatej. Nemcsak a klasszikus esszenciális zsírsavakat tartalmazza, hanem linolsavakat és linolén-savakat - omega-6-ot, illetve omega-3-at -is „szolgáltat”, mégpedig olyan formában, ahogyan azok a növényi olajokban is megtalálhatóak. Emellett az anyatej olyan hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint amilyen az omega-3 zsírsavakhoz tartozó DHA.
Ami egy anyának kell...
Bizonyított tény, hogy az állapotos anyák táplálkozási szokásai lényegesen befolyásolják születendő gyermekük szervezetének tápláltságát is. A többszörösen telítetlen zsírsavak fogantatás után a magzat korai fejlődési szakaszában, illetve a születés előtt és után viszonylag nagy mennyiségben raktározódnak el az idegszövet struktúráját alkotó zsírokban és más csecsemőkori szövetekben.
Tudta? Az újszülöttek zsírban gazdag agyállománya és szemük ideghártyája különösen gazdag omega-6 és omega-3 zsírsavakban, főként arachidonsavban és DHA-ban. A többszörösen telítetlen zsírsavak kiindulási anyagul szolgálnak a nagy hatékonyságú prosztaglandinok és más hormonok képzéséhez. A magzat telítetlenzsírsav-igényét a méhlepényen keresztül megvalósuló, a magzat igényéhez igazodó elsőbbségi transzport fedezi. Ez azonban az anya szervezetének omega-3 zsírsavakkal történő kielégítő mennyiségű ellátásától függ.
Érdekes! Kísérletek kimutatták, hogy a DHA akkor raktározódik el normális mértékben a magzat agyában, ha előanyaga, a linolénsav - a táplálékon keresztül - kielégítő, meglehetősen nagy mennyiségben jut az anya szervezetébe. Kétségkívül hússzor hatékonyabb, ha az anya már kész DHA-t tartalmazó táplálékot fogyaszt.
Mindent megold!
A szoptatott csecsemők születésük után az anyatejjel tökéletesen fedezni tudják többszörösen telítetlen zsírsavak iránti szükségletüket. Ezek a csecsemők növekedése során újonnan képződő szövetekbe épülnek be. A szoptatós anyák létfontosságú zsírsavait vizsgálva kiderült, hogy az anyatejben lévő esszenciális zsírsavak nemcsak közvetlenül a táplálékból, hanem lényeges mennyiségben az anyai szövetek raktárából származnak.
Ez az önszabályozó folyamat a szoptatott csecsemőknek a többszörösen telítetlen zsírsavakból állandó mennyiséget biztosít, mégpedig az anya táplálkozási szokásaitól függetlenül. Ugyanakkor az anyatejben található omega-3 zsírsavak mennyiségét kétségkívül az anya korábbi táplálékfelvétele befolyásolja.
Jegyezzük meg! Zsírban gazdag tengeri halak - hering, makréla, lazac - nagyobb mennyiségű fogyasztásával a szoptatós anyák növelhetik anyatejük omega-3 zsírsavtartalmát. Az omega-3 zsír-savkoncentrátumok fogyasztása is hatékonyan növeli az anyatejben levő mennyiséget.
Éles látás, hatékony gondolkodás
A koraszülöttek táplálékának omega-3 és omega-6 zsírsavakkal történő dúsításával olyan ellátás érhető el, amely megegyezik a szoptatott csecsemőkével. Különböző tanulmányok bizonyítják, hogy az ilyenfajta táplálékkiegészítés rendkívül előnyös az élet első hónapjában a látásélesség fejlődése, valamint az első életév végére elért kognitív működés szempontjából.
Úgy tűnik, az omega-3 és valószínűleg az omega-6 zsírsavak is létfontosságú zsírsavaknak tekinthetők a koraszülöttek számára. Ezért az Európai Gyermekgyógyászati Táplálkozási Bizottság ajánlatainak értelmében a koraszülöttek táplálásában be kellene vezetni!
Az anyatej összetétele...
Az előbb említett végkövetkeztetéseket nem lehet minden további nélkül az egészségesen és éretten születő csecsemőkre is vonatkoztatni. Az ő szervezetük születésükkor lényegesen nagyobb, többszörösen telítetlen zsírsavraktárral rendelkezik, ezért ennek növekedési üteme lényegesen kisebb, és emiatt zsírsavszükségletük a koraszülöttekéhez képest valószínűleg kisebb. A kutatásokat végző szakemberek arra jutottak, hogyha az egészséges, éretten született csecsemőt nem szoptatják, hanem ehelyett tápszert kap, akkor az omega-6 és omega-3 zsírsavakból álló raktára fejlődésben lévő agyának struktúrlipidjeiből is fokozatosan kiürül, amint ezt a hirtelen csecsemőhalállal elhalálozott gyermekek vizsgálata bebizonyította.
Ha a csecsemőtáplálékkal történő zsírbevitellel igyekszünk az anyatej összetételét megközelíteni, normalizálódik a gyermekkori többszörösen telítetlen zsírsavakkal való ellátás. Ennek a látásélességre és az információfeldolgozás fejlődésére gyakorolt pozitív hatásairól már több kutatócsoport is beszámolt.
További előnyök
Újabban egyre növekvő érdeklődés övezi a hosszú szén láncú omega-3 zsírsavakkal történő táplálékkiegészítés lehetséges hatásait a terhesség és a szoptatás idején. Amikor a Feröer-szigeteken élő nőket vizsgálták - ők sok tengeri halat fogyasztanak, s ezáltal meglehetősen sok omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz -, kiderült, hogy a terhesség időszaka meghosszabbodik, s az omega-3 zsírsavak megnövelik a születési súlyt.
A halolajfogyasztás további lehetséges hasznát a terhességi magas vérnyomás, valamint a terhességi mérgezés megelőzésében látják, mindez azonban még vita tárgyát képzi. Ugyanakkor kétséget kizáróan kívánatos, hogy terhesség és szoptatás idején az anyák szervezetébe ideális mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsav kerüljön, ne alakuljon ki belőlük hiány!
Anyafüggő
Az anyatejben található omega-3 zsírsavak mennyiségét az anya korábbi, illetve a szoptatás során gyakorolt táplálékfelvétele befolyásolja.
Forrás:informed.hu
|