Mit NE tegyünk a kosarunkba? 2.
2007.02.11. 11:39
A hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt. Kerülje el õket vagy bánjon óvatosan velük!
26. ÜDÍTÕITALPOR Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyassza: a cukor felesleges, a többi pedig káros. Mit használjon helyette: hígítson fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.
27. RÁGÓGUMI Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítõanyagok, gyanták. Ami miatt ne fogyassza: inkább ne nyelje le. Szervezete ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerû anyagokat. Mit rágjon helyette: cukormentes rágógumit.
28. TARTÓS CROISSANT Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyassza: a sütõben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolja, mindez a véletlennek köszönhetõ? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek. Mit egyen helyette: friss péksüteményt.
29. SZALÁMI Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bõrke,állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyassza:zsíros, fûszeres,és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá. Mit egyen helyette: sonkaféléket, például pulykamellsonkát.
30. ÍZESÍTETT JOGHURT Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyassza: a joghurtban eredetileg lévõ értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejbõl amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztõrözés során ezeket is teljesen kiirtják. Mit igyon helyette: valódi gyümölcsöt tartalmazó, élõflórás joghurtot.
31. TEJES ITAL Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítõanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyassza: a tejes italok a tejjel csak köszönõviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képzõdõ tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá – de nem értékessé. Mit igyon helyette: egy igazi banánturmixot.
32. REGGELI ITAL Mi van benne: permeátum Ami miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktõl, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerûen kiöntötték. Mit igyon helyette: igazi tejet.
33. „FRISSS FÖL” Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyassza: a frissföl a tejfölkészletek idõszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész. Mit egyen helyette: igazi, de zsírszegény tejfölt.
4. ROPOGÓS GABONAPEHELY Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a forró gõzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytõl ropogós lesz. Ez vajon mitõl lenne egészségesebb, mint egy rántotta? Mit egyen helyette: natúr gabonapelyheket és müzlit.
35. KOMMERSZ SZESZES ITAL Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyassza: amúgy sem akarjuk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye – az eredeti rum vagy pálinka messze áll tõlük. Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.
36. ÍZESÍTETT VODKA Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyassza: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából fõzött, ízetlen szeszféle. Õszibarackból még nem fõztek vodkát, ebbõl egyenesen következik, hogy õszibarack ízû vodkát csak tetemes mennyiségû mesterséges aromával lehet elõállítani. Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.
37. GYENGE MINÕSÉGÛ GYÜMÖLCSLÉ Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésûrítmény. Ami miatt ne fogyassza: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sûrítményével ízesítenek. Mit igyon helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket.
38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyassza: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni. Mit egyen helyette: egy szelet igazi, zsírszegény módon elkészített húst.
39. CUKORMENTES CUKORKA Mi van benne:ízesítõ- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevû szénhidrátok. Ami miatt ne fogyassza: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei. Mit egyen helyette: ha édes ízre vágyik, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.
40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt fõzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhetõ. Mit egyen helyette: maradjon a hagyományosan készült leveseknél.
41. INSTANT KÁVÉ Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyassza: a gyenge minõségû instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. Mit igyon helyette: jó minõségû, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.
42. INSTANT, TASAKOS LEVES Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a krémességet a kukoricából elõállított keményítõfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják. Mit egyen helyette: hagyományosan készült levest.
43. DZSEM Mi van benne: sûrítõ-, zselésítõ és állománymódosító anyagok, színezék. Ami miatt ne fogyassza: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sûrítõ- és zselésítõanyagokkal pótolják. Mit egyen helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat.
44. KÁVÉKRÉMPOR Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyassza: a kávéízesítõk növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását. Mit használjon helyette: ha már kávét iszik, öntsön bele kevés tejet vagy kávétejszínt.
45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyassza: a kevésbé jó minõségû halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képzõdõ maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek. Mit egyen helyette: színtiszta halhúsból készültet.
46. KAKAÓS TORTADARA Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyassza: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél ún. transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra. Mit egyen helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszeljen rá valódi csokoládét.
47. PUDINGKRÉMPOR Mi van benne: cukor, módosított keményítõ, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyassza: az egyetlen természetes összetevõ a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértõk. Ráadásul ebbõl van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései elõtt nyitja meg. Mit egyen helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthet otthon is.
48. ROSSZ MINÕSÉGÛ PULYKAMELLSONKA Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bõrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fûszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyassza: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bõrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen elõállítani. Mit egyen helyette: válassza a drágábbat, ami nem tartalmaz ennyi haszontalan anyagot.
49. FEKETEERDÕ-SZELET Mi van benne: kakaómassza, keményítõ, térfogatnövelõszer, kukoricakeményítõ, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyassza: a sütemények alapvetõ összetevõi (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok… Hányra emlékszik a nagyi konyhájából? Mit egyen helyette: természetes alapanyagok felhasználásával készült süteményt.
50. GYORSÉRLELÉSÛ KOLBÁSZ Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bõrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyassza: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke – sajnos, a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bõrkepor meg növényi antioxidáns és fõleg tartósítószer? Mit egyen helyette: a házi mindig jobb, sokszor még ízletesebb is.
Az engedélyezett adalékokat öt csoportba sorolják: színezõanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, stabilizálószerek, sûrítõanyagok, zselésítõszerek és egyéb anyagok, például ízfokozók, habzásgátlók.
SZÍNEZÕANYAGOK: szerepük sokszor annyi, hogy velük az áru természetesebb, frissebb színûnek tûnik, többnyire szerves molekulák.
TARTÓSÍTÓSZEREK: azért használják õket, hogy az élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbíthassák.
ANTIOXIDÁNSOK: az ételek, anyagok frissen tartásában mûködnek közre. Antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen például a citromsav (E330). A káros oxidánsok ellen is hatásosak. többnyire szerves molekulák.
EMULGEÁLÓSZEREK: felhasználásukkal nõ a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelõ szemcsésség, a habosság vagy a krémszerûség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegõ keverhetõ.
STABILIZÁTOROK: az élelem fizikai, kémiai állapotát õrzik meg általuk.
Forrás : Men's Health
|