Diéták : Mit egyen a gyermek a diéta alatt? |
Mit egyen a gyermek a diéta alatt?
2007.01.19. 11:16
Zöldségek Brokkoli, cukkini, gomba, karalábé, karfiol, káposztafélék, saláták, padlizsán, paradicsom, paraj, hagymafélék, retek, sóska, zeller, uborka, zöldpaprika, spárga, sárgarépa, borsó; A burgonya hetente csak egyszer-kétszer ajánlott, akkor is főzve, vagy héjában sütve. Gyümölcsök A banán kivételével gyakorlatilag bármilyen gyümölcsöt ehet.
Szárazhüvelyesek A bab, a sárgaborsó, a lencse havonta csak egyszer-kétszer fogyasztható.
Pékáru barna, rozs-, Graham-, félbarna kenyér, korpás és rozsos kifli, zsemle, puffasztott rizs, búzaszelet, buláta;
Gabonafélék, tészták barna rizs, köles, búzakorpa, zabkorpa, zabpehely, búzacsíra, rozsliszt, Graham liszt, kukoricaliszt, durumtészták;
Húsok csirke-, pulykahús, tengeri halak;
Zsiradékok Ételkészítéshez növényi olajak és főzőmargarinok, étkezéshez csökkentett energiatartalmú margarinok ajánlottak.
Tejtermékek 1,5%-os zsírtartalmú tej, sovány tehéntúró, 8–12%-os tejföl, író, kefir, natúr joghurt, light gyümölcsjoghurtok, sovány sajtok;
Italok szénsavmentes ásványvíz, cukorszegény gyümölcstea, ritkán ásványvízzel hígított, cukormentes, 100%-os gyümölcslevek;
Mire kell figyelnem? Nagyon lényeges, hogy a súlyvesztés fokozatos legyen, és a diéta kalóriaértéke ne csökkenjen az alapanyagcseréhez szükséges érték alá. Ekkor ugyanis a szervezet takarékra állítja magát, és a későbbiekben a normál kalóriabeviteltől is szaporodnak a kilók. Fontos a változatos, egészséges táplálkozás, hogy gyermekünk számára biztosítsuk a fejlődéshez szükséges tápanyagot és energiát.
|