Innen-onnan : Kismamáknak - Vitamindús táplálkozással az asztma ellen |
Kismamáknak - Vitamindús táplálkozással az asztma ellen
2007.01.19. 11:04
Azon anyák, akik várandósságuk időszakában megfelelő mennyiségű E vitamint fogyasztanak, jelentősen csökkentik a gyermek későbbi életéveiben kialakuló asztma kockázatát, állítják brit kutatóorvosok
Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt vizsgálat szerint az E vitamin fontos szerepet tölt be a tüdő és az immunrendszer fejlődésében.
Korábbi kutatások is igazolták, hogy azon anyák esetében, akik kevés E vitamint fogyasztottak várandósságuk alatt, a gyermek 2 éves korára nőtt a nehéz, ziháló légzés megjelenésének kockázata. Ezen gyermekek körében 5 éves korukra kortársaikkal szemben kétszer gyakrabban alakult ki asztma.
A kísérletben 1861 gyermek vett részt. Az anyák várandósságuk alatt E vitamin kiegészítést kaptak. A gyermekek egészségi állapotát 5 éves korukban vizsgálva szintén megállapították, hogy egyértelműen jobban szerepeltek a tüdő működését mérő teszteken.
Azonban mivel a vizsgálat során nem lett egyértelműen meghatározva az E vitamin mindenki számára egyaránt ajánlott napi mennyisége, kutatók egyelőre természetes forrásokból javasolják annak pótlását.
Kiegészítők helyett étrendünk legyen növényi olajokban, magvakban, zsírosabb halfélékben, leveleszöldségekben gazdag, s így biztosan megfelelően gondoskodtunk a vitamin pótlásáról.
A hír alapjául a „Mom's vitamin E may affect child's asthma risk” cikk szolgált.
Forrás: csaladinet.hu
|