Főzelékek
Frissítve: február 17. 2007.01.12. 22:06
Fűszeres burgonyafőzelék
Hat hónapos kortól a kicsi krumplifőzeléke készülhet fűszerekkel is. A darabolt krumplit sós vízzel, körömnyi babérlevéllel vagy csipetnyi darált köménnyel, esetleg kiskanálnyi vágott zeller zölddel, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, 1 evőkanálnyi szárazon pirított darával, és csak a szükséges mennyiségű vízzel tesszük fel főni. Takaréklángon 15 percig főzzük. A babérlevelet kivesszük, dúsítjuk 1 mokkáskanálnyi vajjal, néhány csepp citromlével, és villával pépesítjük. A citrom helyett savanyíthatjuk 1 evőkanálnyi friss, nyers paradicsomlével is. A burgonya után a sárgarépa következik, majd idénytől függően a következő sorrend ajánlott: sütőtök, cékla, főzőtök, spenót, sóska, saláta, zöldborsó, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, zsenge karfiol, zsenge karalábé és a szelídgesztenye. Káposztafélét egyéves korig nem főzünk, de nyers, kipréselt káposztalé adható.
Tökfőzelék
A hámozott és kockákra vágott tököt krumplival és 1 kk. aprított póréhagymával (nem olyan szagos és csípős, mint a vöröshagyma) vagy újhagymával, pici sóval, pici édes-nemes pirospaprikával és vágott zöldkaporral puhára főzzük. Krumpli helyett sűríthetjük 1 kk. pirított búzaliszttel. Dúsítjuk 1 kk. 12 százalékos tejföllel, és pépesítjük.
Répafőzelék
Kezdetben minden főzeléket krumplival sűrítünk, majd lassan a liszteket is be lehet iktatni, de egyéves korig csak vizes habarás vagy szárazon pirított rántás formájában. (A lisztfélék pirítással ízletesebbé és könnyebben emészthetővé válnak.) A répát megreszeljük, a krumplit feldaraboljuk, és picit sós vízben együtt puhára főzzük, majd villával vagy robotgéppel pépesítjük. Keverünk bele 1-2 mérce babatejport vagy kefirt. Ízletesebb a répafőzelék, ha rizsliszttel vagy zabpehelyliszttel sűrítjük.
Spenótfőzelék
A nagylevelű zöldfőzeléknek, salátáknak valókat alaposan, egyenként és folyóvíz alatt kell megmosni. A spenótleveleket félbehajtjuk, kivágjuk a szárát és leforrázzuk. Ezt a vizet kiöntjük. 3-4 ek. vágott spenóthoz adunk 2 ek. darabolt burgonyát, pici sót, 1 kis gerezd fokhagymát, picike szerecsendióport, és vízzel 10 percet főzzük. A fokhagymát kivesszük belőle, dúsítjuk 1 ek. kávétejszínnel és pépesítjük. Nyolc hónapos kortól az összezúzott fokhagyma is benne maradhat, és a krumpli helyett sűríthető szárazon pirított zsemlemorzsával is.
Borsófőzelék
A baba első borsófőzeléke így készül: 2 ek. darabolt krumplit, 10 szem friss cukorborsót, pici sót, cukrot, zöld petrezselymet egy kevés vízzel, fedő alatt 15 percig főzünk. Ezután vagy átpasszírozzuk, vagy robotgéppel pépesítjük. Néhány kanálnyi adaggal kezdjük a szoktatást. Ha szereti, dúsíthatjuk 1 ek. kávétejszínnel vagy babatejporral, és növeljük a borsó mennyiségét. A krumpli helyettesíthető krumplipehellyel, rizs- vagy zabpehelyliszttel.
Tavaszi főzelék
Hozzávalók 20 adaghoz: 500 g sárgarépa, 500 g karalábé, 500 g karfiol, 500 g cukorborsó vagy spárga, 500 g cukkini, 2 evőkanál vaj, 1/8 l víz Energiatartalom adagonként kb. 190 kJ (45 kcal) 2 g fehérje, 1 g zsír, 17 g szénhidrát Előkészítési idő: kb. 1 óra Főzési idő: kb. 30 perc
Elkészítése: A zöldségeket alaposan megmossuk. A répáról a gyökeret és a zöldjét levágjuk, vékonyan meghámozzuk. A karalábé leveleit levágjuk, csak az apró, zsenge leveleket rakjuk félre. A karalábét meghámozzuk. A karfiol rózsáit levagdossuk, apró ágacskákra szedjük szét. A torzsát félretesszük, a felnőttek ételébe jó lesz. Az igen zsenge cukorborsót megtisztítjuk, a hüvelyek két végét levágjuk, szálkáit lehúzzuk. Ha spárgát használunk, alul és felül egyenesre vágjuk, takarékhámozóval meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk és meghámozzuk. A sárgarépát és a karalábét durvára lereszeljük. A spárgát 1 cm-es darabokra vágjuk, a cukkinit is 1 cm-es kockákra vágjuk. Nagyobb lábasban a vajat felolvasztjuk, vizet adunk hozzá, aztán a karfiolt, a cukorborsót, a lereszelt sárgarépát és karalábét és a cukkinit hozzáadjuk. A zöldségeket felforraljuk, majd közepes lángon kb. 30 percig főzzük. Időnként megkavarjuk, hogy a zöldségek egyformán puhuljanak meg. A megfőzött zöldséget a levével együtt a gyerek életkora szerint kb. 100-150 g-os adagokban lefagyasztjuk. Etetés előtt megolvasztjuk; forraljuk fel és adjunk hozzá 80 g hámozott főtt burgonyát, egy adag húst, esetleg egy tojássárgáját. Eltartható 3 hónapig.
Püré kelbimbólevélkékkel
Hozzávalók 1 adaghoz: 150 g burgonya, 150 g kelbimbó, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál sovány túró, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldje Energiatartalom: kb. 1300 kJ (310 kcal) 15 g fehérje, 10 g zsír, 36 g szénhidrát Előkészítési idő: kb. 10 perc Főzési idő: kb. 15 perc
Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk, kis lábasban kb. 15 percig pároljuk. A kelbimbót megmossuk, a növény szárait eltávolítjuk, a külső leveleket leszedjük. Az egyes rózsákat leveleire szedjük. Kis lábasban 6 evőkanál vizet felforralunk, a levélkéket belerakjuk és közepes tűzön kb. 15 percig pároljuk. A közben megfőtt burgonyát meghámozzuk, és egy tálkában krumplinyomóval összetörjük. A vajat, a tejet a túrót és a petrezselyemzöldjét hozzáadjuk, és az egészet villával krémesre kikeverjük. Végül hozzákeverjük főzővízzel együtt a kelbimbólevélkéket.
Brokkoli burgonyával
Hozzávalók: • 2-3 db brokkolirózsa • 1 db közepes nagyságú burgonya • 2 szem köménymag • 1 mokkáskanál olaj
Elkészítés: A brokkoli vastag, húsos szárát kockákra vágjuk és a burgonyakockákkal együtt 6 percig annyi vízben fõzzük, amennyi éppen ellepi. Ekkor tesszük hozzá a felaprított brokkolirózsákat és 2 szem köménymagot. Újabb 6 perc párolás után hagyjuk a forró gõzben megpuhulni. A pépesített fõzelékre rámérjük az olajat, a fõzõlével higítjuk. Illik hozzá a csirkehúspüré.
Salátafõzelék 1.
Hozzávalók: • 100 g tisztított saláta • 50 g tisztított burgonya • 1 mokkáskanál olaj • 1 mokkáskanál citromlé
Elkészítés: A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó vízben), darabokra tépkedjük és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evõkanál vízben. Fedõ alatt hagyjuk kihûlni. Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a fõzõlével higítjuk és rövid idõre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tûzhelyre kis lángra. Étkezési hõmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahúspüré illik hozzá.
Rizses répafőzelék
Előkészítés: 5 perc Főzés: 20 perc Hozzávalók: • 4 sárgarépa • 10 dkg rizs • kevés vaj vagy növényi zsiradék
Elkészítés: A répát megpucolás után felrakjuk főzni. Nem kell elfőzni, hamar puhul. Közben a rizst a szokott módon megfőzzük. Összevegyítjük a kettőt, és valamilyen zöldfűszerrel (petrezselyem, lestyán) ízesítjük. Kisebb gyerekeknek pépesítjük, ha nagyobb, akkor csak villával összetörve adjuk. Ha már ehet sajtot a baba, akkor reszelhetünk bele.
Zöldborsó pelyhekkel
Előkészítés: 5 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók: • zöldborsó • búza, rozs vagy zabpehely • vaj, vagy más zsiradék
Elkészítése: A zöldborsót vajon megpároljuk, kis vízzel felöntjük, és beleszórjuk a pelyhet. Lefedjük a lábost, és 10-15 percig puhítjuk a pelyheket. Rakhatunk hozzá sajtot is, ha nagyobbacska a gyerek.
Gombapüré
Előkészítés: 5 perc Főzés: 20 perc
Hozzávalók 2 adaghoz: • 2 szép krumpli • 5 dkg gomba • fél fej hagyma • fél citrom leve • kevés tejszín • só
Elkészítése: Hámozzuk meg, kockázzuk fel a krumplit, és enyhén sós vízben főzzük puhára a felszeletelt hagymával és a gombával. Szűrjük le, turmixoljuk össze. Ízesítsük a citromlével, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál tejszínt.
Burgonyapüré paradicsommal
Körülbelül 70 gramm burgonyát lassú tűzön, kevés vízzel puhára főzünk. Egy érett, húsos paradicsomot forró vízbe mártunk, lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a magját, a húsos részt szitán áttörjük. A burgonyát villával összetörjük, a paradicsompürével, egy kávéskanál olajjal és egy kevés aprított, friss bazsalikomlevéllel összekeverjük. Egy kisgyermeknek való adag.
Paradicsompüré burgonyagombóccal
Személyenként 30 dkg meghámozott paradicsomot szitán áttörünk. Egy-két evőkanálnyi olajban megpirítunk egy fej hagymát, majd hozzáöntjük a paradicsompürét, és tíz percig együtt főzzük. Kevés sóval, csipetnyi cukorral ízesítjük. 80 dkg héjában főtt burgonyát még forrón meghámozunk, megsózunk, szitán áttörünk. Egy tojással, valamint annyi liszttel, amennyit felvesz, összegyúrjuk. Kis gombócokat formálunk belőle, villával laposra nyomjuk, majd forrásban levő vízben addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre. Ne egyszerre zúdítsuk bele valamennyit, hanem csak adagonként! A kifőtt gombóckákat forgassuk meg olvasztott vajban. Paradicsompürével és reszelt sajttal tálaljuk. A hozzávalók két felnőtt és két gyermekadaghoz elegendőek.
Az első zöldségpüré
Hozzávalók:
* 1 db kb. 50 g-os burgonya * 100 g sárga- répa * 20 g bélszín * 1 evökanál (kb. 10 g) vaj
Így készítjük: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 2 cm magasan lepje el a lábas alját. Tegyük a lábast a tüzhelyre, forrástól számítva 15-20 percig pároljuk lassú tűzön a burgonyát. Közben mossuk és hámozzuk meg a sárgarépát, a végeket vágjuk le.
Vágjuk 2 cm-es darabokra, és tegyük egy kisméretü lábasba kb. 3 evökanálnyi vízzel. Adjuk hozzá a húst és lassú tüzön kb. 15 percig pároljuk. Aztán a konyhai robot aprító részével a húst és a répát egészen finomra szétaprítjuk. A fött burgonyát meghámozzuk, és a vajjal együtt egy kis tálkába tesszük, krumplinyomóval finom pü-révé törjük. A sárgarépa-hús pépet hozzáadjuk és jól elkeverjük. Az egészet hőtartó tányérba szedjük. Szükség estén egy kevés vízzel hígíthatjuk.
Karalábéfőzelék
• Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db karalábé (kb. 150 g) * 100 g burgonya * 1 evőkanál vaj * 1 tojássárgája
Így készítjük: A karalábégumóról a leveleket letépdessük, a legzsengébb leveleket és a gumót alaposan megmossuk. A burgonyát szintén megmossuk. A karalábét és a burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk. A vaj felét kis lábasban megolvasztjuk, a karalábét és a burgonyát beletesszük, és elkezdjük párolni, majd öntünk hozzá 2 evőkanál vizet, lefedjük és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zsenge karalábélevelek szárát kivágjuk, a leveleket finomra vagdaljuk. Kb. 2 evőkanálnyi levélkére van szükségünk. A fözés befejezése elött 5 perccel a leveleket is a fözelékhez adjuk, 5 percig együtt fözzük. Ha a fözelék puha, hőtartó tányérra öntjük, és a maradék vajjal meg a tojássárgájával elkeverjük. Végül az egészet villával durvára összetörjük.
Tavaszi főzelék
(lefagyasztani)
Hozzávalók 20 adaghoz:
500 g sárgarépa * 500 g. karalábé * 500 g karfiol * 500 g cukorborsó vagy spárga * 500 g cukkíni * 2 evőkanál vaj * 1/8 l víz
Így készítjük: A zöldségeket alaposan megmossuk. A répáról a gyökeret és a zöldjét levágjuk, vékonyan meghámozzuk. A karalábé leveleit levágjuk, csak az apró, zsenge leveleket rakjuk félre. A karalábét meghámozzuk. A karfiol rózsáit levagdossuk, apró ágacskákra szedjük szét. A torzsát félretesszük, a felnöttek ételébe jó lesz. Az igen zsenge cukorborsót megtisztítjuk a hüvelyek két végét levágjuk, szálkáit lehúzzuk. Ha spárgát használunk, alul és felül egyenesre vágjuk, meghámozzuk. A cukkini végeit levágjuk és meghámozzuk. A sárgarépát és a karalábét durvára lereszeljük. A spárgát 1 cm-es darabokra vágjuk, a cukki is 1 cm-es kockákra vágjuk.
Nagyobb lábasban a vajat felolvasztjuk, víz adunk hozzá, aztán a karfiolt, a cukorborsót, a lereszelt sárgarépát és karalábét és a cukkínit hozzáadjuk. A zöldségeket felforraljuk, majd közepes lángon kb. 30 percig főzzük. Időnként megkavarjuk, hogy a zöldségek egyformán puhuljanak meg. A megfőzött zöldséget a levével együtt a gyerek életkora szerint kb. 100-150 g adagokban lefagyasztjuk. Etetés előtt megolvasztjuk; forraljuk fel és adjunk hozzá 80 g hámozott főtt burgonyát, egy adag húst esetleg egy tojássárgáját. * Eltartható 3 hónapig.
Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 1 csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 közepes burgonya, fél liter tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só.
Vágjuk kicsi kockákra a husit. Pirítsuk meg az olajon a felaprított hagymákat, majd tegyük hozzá a húst. Keverjük össze, fedő alatt pároljuk 5 percig. Ezután szórjuk bele a zöldbabot és a kockákra vágott krumplit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, s főzzük 10 percig közepes lángon. Kóstoljuk meg, megpuhult-e, túlfőzni nem szabad! Keverjünk el csomómentesen egy púpozott evőkanál lisztet a tejfölben, majd folyamatos kevergetés közben öntsük a főzelékbe. Tálalás előtt apróra vágott metélőhagymával, petrezselyemmel szórjuk meg. Tejföl nélkül 10 hónapos kortól adható.
Gesztenyefőzelék (szinte minden baba nagyon szereti)
15-20 szem nyers szelídgesztenyét alaposan mossunk meg, éles késsel vágjuk be a héjukat kereszt alakban, ezután tegyük be őket a forró sütobe kb. 10 percre, amíg a héjuk szétnyílik. Ezután a sütőből kivéve kihutjük, majd gondosan megpucoljuk a gesztenyét, majd annyi vízben, ami szűken ellepi puhára főzzük. Miután megfőtt, 1 evőkanál mézzel pépesítsük.(Mézet csak 1 éves kor után!) Ha a baba még nagyon ragaszkodik a tej ízéhez, a gesztenye főzővizét, amikor a gesztenye már majdnem puha, felönthetjük 1 dl tejjel (tápszerrel), vagy a pépesítésnél keverhetünk a főzelékbe 1/2 dl anyatejet.
Paradicsomos burgonya
Hozzávalók: 100 g burgonya, 1-2 friss paradicsom, 1 kis zellerlevél, 1 mokkáskanál olaj
A burgonyát a szokott módon megpároljuk. A paradicsomot forrásban levő vízbe mártjuk, így könnyen lejön a héja. Nyersen pépesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet és 2 evőkanál vizet. Addig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik. Aburgonyát áttörjük, hozzáadjuk az olajat és kis lángon habosra keverjük. A paradicsomot ráöntve tálaljuk. Húspüré illik hozzá.
Fokhagymás-burgonyás kelkáposzta főzelék
A kelkáposztát alaposan, levelenként mossuk meg, majd vágjuk ujjnyi csíkokra. A fehérrépát, burgonyát, és zellert daraboljuk kis kockákra. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, és fokhagymát. Szórjunk rá egy kevés kaprot és bazsalikomot. Tegyük rá a zöldségeket, és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi. Fedő alatt főzzük puhára. Sűrítésként keverjünk bele 4 evőkanál burgonyapelyhet.
Ebből valószínűleg nagyobb adag lesz, mint amit a baba egyszerre elfogyaszt, a többit adagoljuk esetleg kiürült bébiételes üvegekbe, és fagyasszuk le.
Sárgaborsópüré sült virslivel
Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó 2 evőkanál liszt 1 evőkanál olaj 1/2 gerezd fokhagyma 1/4 húsleveskocka
A sárgaborsót előző este beáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben, fél gerezd fokhagyma és a húsleveskocka hozzáadásával puhára főzzük.
Az előhevített olajon megpirítjuk a lisztet, majd a tűzről kicsit félrehúzva, kevés vízzel felengedjük, és visszatesszük a tűzre, csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a sárgaborsót.
Egyet forralunk rajta, ha szükséges utánaízesítjük. a virslit kereszt irányban bevagdaljuk, kevés zsiradékban megsütjük, amíg a vágások mentén szépen kinyílik.
A borsópüré tetejére téve frissen tálaljuk.
|