Vitaminok
2006.12.30. 13:40
Szervezetünk csak a D- és K-vitamint, valamint a biotint tudja előállítani, a többi vitamint kívülről kell bejuttatni. A szervezet a zsírban oldódó vitaminokat tárolja, a vízben oldódókat viszont gyakorlatilag nem, tehát naponta az élelmiszerekkel kell bevinni őket.
(Csecsemőknek 1 éves korig napi egy csepp D-vitamin, és a kizárólagos anyatejes táplálás időszakában 1 ampulla Konakion - K-vitamin adása elengedhetetlen!)
A-vitamin (retinol). Szükséges a növekedéshez, a bőr és a nyálkahártya felépítéséhez. Főleg az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
B1-vitamin: (tiamin). A szénhidrátok és alkohol lebontásához nélkülözhetetlen. Bőségesen tartalmazza a máj, a barna kenyér, a gabonafélék, a hüvelyesek és az élesztő.
B2-vitamin (riboflavin). A fehérje lebontásához szükséges, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben.
B6-vitamin (piridoxin). A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A máj, a hús, a tejtermékek, a hüvelyesek, az élesztő tartalmazzák.
B12-vitamin (kobolaminok). A vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő.
Folsav. Szintén szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. Leginkább a máj, a leveles zöldségek, a gyümölcsök és az élesztő tartalmazza.
C-vitamin (aszkorbinsav). Nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Legjobb források: a zöldpaprika, a paradicsom, a saláta- és zöldségfélék, a friss gyümölcsök.
D-vitamin. Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódásást a bélcsatornából, ezáltal közvetlenül befolyásolja a csontképződést. Legnagyobb mennyiségben a halmájolajak, a máj, a tojás, a tej, és tejtermékek tartalmazzák.
E-vitamin. Antioxidáns hatású. A növényi olajak, olajos magvak, zöldnövények és gabonacsírák tartalmazzák nagy mennyiségben.
Biotin. Kéntartalmú vitamin, az anyagcsere folyamatához szükséges. Legjobb forrásai a máj, a vese, a tojássárgája és a zöldségfélék.
Fontos tudni, hogy az A-, D- és E-vitaminok zsírban oldódnak, szervezetünk tárolja őket, túladagolásuk következtében mérgezési tünetek léphetnek fel.
|