Étel-intolerancia
2006.12.15. 07:51
Fogalma, tünetei, fajtái, diagnózis, kezelés
Étel-intolerancia
Fogalma
Az étel-intoleranciában az immunrendszernek nincs központi szerepe. A tünetek alapján azonban az intolerancia az allergiás betegségektől nehezen különíthető el. |
 |
Tünetei
- állandó, rejtélyes eredetű hasmenés, gyomorpanaszok - ehhez később társulhat a fejfájás - majd évek múltán izületi vagy izomfájdalom is megjelenhet
Az egészség lassú romlását kíséri az egyre fokozódó ingerlékenység, fáradékonyság, gyengeség.
Fajtái
1. Idiopátiás étel-intolerancia
A betegségnek nincs egyértelmű mechanizmusa, nehéz megállapítani, hogy mi okozza.
Az idiopátiás étel-intolerancia tünetei a problematikus élelmiszer fogyasztása után általában csak lassan alakulnak ki. Ezek többnyire azok a táplálékok, amiket rendszeresen fogyasztunk: pl. búzaliszt, tej, tojás. Így a rossz közérzet állandósul, szinte soha nem érzi jól magát a beteg.
Egyeseknél az idiopátiás étel-intoleranciához társulhat: Crohn-betegség, izületi panaszok, reumás izületi gyulladás.
Az idiopátiás étel-intolerancia tünetei
- fejfájás, migrén - hasmenés, haspuffadás, erős bélgázképződés, olykor székrekedés, gyerekeknél hasfájás - hányinger, gyomorpanaszok, emésztési zavarok - izületi- és izomfájdalmak - állandó orrfolyás - nem gennyes középfülgyulladás - fáradtság, rossz közérzet
Az erős fejfájás, az izületi fájdalom és a hasmenés együttes jelenléte az idiopátiás étel-intoleranciában szenvedő betegek nagy részénél jelen van.
Ritkán előforduló tünetek: kiújuló szájfekély, gyomor- vagy nyombélfekély, krónikus csalánkiütés, angioödéma (szövetduzzadás). |
Az idiopátiás élelmiszer-intoleranciában szenvedő betegek (amíg nem derül ki, hogy mi okozza panaszaikat) gyakran nagy mennyiséget elfogyasztanak a problémát okozó élelmiszerből, szervezetük szinte "kívánja" azokat. Ennek okai az élelmi eredetű exorfinok, melyek az élelmiszerekben lévő fehérje emésztése során keletkeznek.
|
|
Szerkezetük nagyon emlékeztet az endorfinoknak nevezett vegyületéhez. Az endorfinok az agyban termelődnek és belső fájdalomcsillapítóként hatnak, javítják a közérzetet. Az élelmi exorfinok a vizsgálatok szerint az endorfinokhoz hasonlóan javítják a hangulatot. | Az intolerancia egyik kiváltó oka lehet (az egyéni érzékenységtől függően) a táplálékkal bejutó nagy mennyiségű hisztamin is.
A táplálékintolerancia kiváltásában szintén fontos szerepet töltenek be az élelmiszerekben a feldolgozás, érlelés és tartósítás során felszabduló és felhalmozódó biológiailag aktív anyagok, a biogén aminok (pl. hisztamin, tiramin). További kiváltó tényező lehet a gyógyszerszedés, valamint az élelmiszerekbe kerülő mesterséges adalékanyagok, ízjavítók, tartósítószerek.
2. Anyagcserezavarok
A szervezet anyagcseréjében kulcsszerepet játszó egyik enzim hiányzik, vagy működése nem megfelelő. A betegséget általában egy hibás gén okozza, ami miatt a betegségre való hajlam öröklődik.
Fajtái:
- laktázhiány Ha kevés a laktáz, a tejcukor jelentős része a bélben lebontatlanul marad. - trehalázhiány A gombákban és élesztőben lévő egyik vegyület lebontását végző enzim hiánya. - galaktózémia A tehén- vagy anyatejben lévő cukornak, a galaktóznak lebontását végző enzim működési rendellenessége. A betegség súlyos, egész életen át kerülni kell a tejterméket. - fruktóz-intolerancia Nagyon ritka betegség, gyümölcs és egyéb fruktóz tartalmú élelmiszer fogyasztásakor kellemetlen ízt érez a beteg a szájában, így könnyű felismerni. - fenilketonuria Nagyon ritka betegség, speciális diéta hiányában szellemi visszamaradottságot okoz. Az újszülötteket már a kórházban vizsgálják és szűrik.
Az étel-intolerancia kialakulását előidézheti
- heves hasmenés miatt a vastagbélből eltávozott hasznos bélbaktériumok (bélflóra alkotóelemei) - elhúzódó vagy nagy adagban alkalmazott antibiotikum-kúra, mely szintén megbontja az egészséges bélflórát - bizonyos enzimek működési zavarai (ilyenkor gyakori a migrén, a pszichés tünetek - pl. hiperaktivitás)
Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia)
A tejcukor-érzékenység az enzimhiányon alapuló táplálékintoleranciák leggyakoribb fajtája. A laktáz csökkent működése esetén mindig van működő enzim is, ezért egy bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztása még nem jár panasszal. A tejcukor-érzékenység felismerése nagyon fontos, mivel a tünetmentes magyar lakosságban is gyakran előfordul. Az általa kiváltott tüneteket a tehéntej fehérjéje okozta panaszoktól (tejfehérje-allergia) megkülönböztetni meglehetősen nehéz, gyakran csak orvosi vizsgálattal lehetséges.
Tünetei: robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, gyomor- és bélgázképződés, óvodás és iskoláskorú gyermekeknél görcsös köldöktáji fájdalom, elsápadás, kellemetlen szájszag.
Diagnosztizálás: A laktózintolerancia és más cukorfelszívódási zavar kimutatására a hidrogénkilégzési vizsgálat jól alkalmazható. A vizsgálat alapja, hogy normál körülmények között a szénhidrátok a bélben elbomlanak és felszívódnak. Amennyiben a laktázenzim mennyisége és aktivitása nem megfelelő, a laktózt a bélben lévő erjesztő baktériumok bontják le, mire szén-dioxid és hidrogéngáz szabadul fel, ami eljut a vérkeringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ezzel az egyszerű módszerrel megállapítható a tejcukorbontás zavara. Ezen az eljáráson kívül a tejcukorral történt terhelés utáni vércukorszint mérése, vagy az enzimaktivitás meghatározása vékonybél-biopsziás mintából segítheti a laktózintolerancia diagnózisának felállítását.
Diagnózis és kezelés
Bizonyos tüneteket (fejfájás, hasmenés) először hagyományos módszerekkel kell kivizsgálni, mivel ezeket a panaszokat súlyos szervi betegségek is okozhatják. Ha a szervi elváltozások/betegségek kizárhatóak, akkor gondolhatunk az étel-intoleranciára.
 |
Az idiopátiás étel-intolerancia kimutatásának egyetlen biztos módja a kizárásos diéta. Minden élelmiszerre érzékeny lehet a szervezet, amelyet rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk. A diéta során minden rendszeresen fogyasztott ételt elhagyunk, és az állapot javulása után újra egyenként bevezetjük ezeket az étrendbe (teszteljük őket). Ha visszaesés következik be, valószínűleg ráakadtunk a problémát okozó élelmiszerre. |
Ezután a beazonosított élelmiszert kerüljük. Ha sikerül beazonosítani és az étrendből kiiktatni a tüneteket kiváltó anyagot, úgy teljes panaszmentesség érhető el. Bizonyos idő elteltével a kizárt ételek újra fogyaszthatóak lehetnek, de csakis mértékkel és nem napi rendszerességgel. A problámás élelmiszert egész életükben kerülniük kell azoknak betegeknek, akik Crohn-betegségben, vagy reumás izületi gyulladásban szenvednek. |
Egyes pszichés problémákkal küzdő beteg tévesen azt hiszi, hogy étel-intolerancia okozza panaszait.
Forrás: allergiainfo.hu
|