Dominó babakonyhája
Frissítések!

¤ (07.03.) Ételallergia - Egészséges koraszülöttek

¤ (07.03.) Evési gondok - Miért étvágytalan a gyermek?

¤ Frissültek a hozzátáplálással kapcsolatos linkek! (04.27.) Mi kerüljön az uzsonnástáskába?; A kisgyermek étrendje

¤ FRISS! Receptek - Dominó receptgyűjteménye (05.07.)

¤ Szoptatás linkek - A szoptatás rövid története (03.23.)

¤ Új! Babaétrend - VITAMINOK - Miből mennyi szükséges? (C,A,K,D vitaminok) (02.20.)

¤ Miből főzzünk? - Húsfélék - A különböző húsok vastartalma

¤ 03.22. Betegségek - Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Húsfélék
Húsfélék : Sertés

Sertés

  2006.12.14. 09:51

8-9 hónapos kortól

A sertés
 
Származás

A házisertés a vadsertés leszármazottja, melyet az ember közel 9000 évvel ezelőtt háziasított. A házisertés is Kínában jelent meg először; a neolitikumban, mikoris ez volt az egyetlen húsáért tartott állat. Európába mintegy 6000 évvel ezelőtt került, és már a római konyhának is kedvelt alapanyaga volt. Ebből az időből, Kr. e. 61-ből származik az egyik legrégibb recept a porcus troianus, a trójai sertéssült, mely Macrobius Saturnaliájában maradt fenn. A XVIII. században egy másik, ázsiai fajta került előtérbe, amelytől az összes ma tenyésztett fajta származtatható. Amerikába a telepesek vitték magukkal, ahol a szarvasmarha térhódítása előtt minden recept sertéshúst tartalmazott.

Ami a sertés magyar történetét illeti, már a honfoglaló magyarok is kedvelték a disznóhúst, de a mai fajtáktól eltérő kisebb testű hússertést, a mangalicát fogyasztották (amelyet ízletes és koleszterinben szegény húsa miatt ma újra tenyésztenek a hortobágyi pusztákon), de a sertéshús, és a zsírral készült ételek a török időkben terjedtek el igazán. A sarcoló török katonák ugyanis - mohamedánok lévén - minden más házi állatot elvittek, csak a sertést hagyták meg, és a sertéstenyésztésnek kedveztek hazánk természeti adottságai is, így lett a sertés a híres magyar konyha egyik fő alapanyaga.

Érdekesség

Rengeteg népi szokás, babona terjedt el a disznótartással, disznóvágással kapcsolatban. Például új disznó vásárlásakor előírások szabályozták a házhoz érkezést: a disznót gazdasszony kötényén át vagy hátrafelé kellett bevezetni az ólba.

Mivel a malacot is szemmel verhetőnek hitték, nem mutatták idegennek, sőt, a disznóólra helyezett mágikus tárgyakkal is óvták, pl. lókoponyával, vagy seprűvel.

Jellemzés

A fiatal állatok húsa halvány rózsaszín, vagy szürkésrózsaszín, izomzata finom rostozatú, puha és lédús, az öregebbeké sötétpiros árnyalatú, durva rostozatú, és több kötőszövetet tartalmaz. A hizlalt állatok zsírral átszőtt húsa porhanyós, de magasabb zsírtartalma miatt nehezen emészthető. A húsban található zsiradék nemcsak a felületen található meg, hanem a legtöbb izomköteget átszövi, márványozottá teszi. A sertéshúsok zsírtartalmának súlyozott átlaga 10,5%, de ha a felületi zsírtól megtisztítjuk, úgy az már csak 3,7%.

A hús nagyon fontos fehérjeforrásunk, de fontos tudni, hogy a fehérjetartalom a zsírtartalommal fordítottan arányos; a sovány részeké eléri a 20%-ot, míg a kövérebbeknek csak 14%-a fehérje, éppen ezért a legegészségesebbek a sovány, fehérjében gazdag, és zsírban szegényebb húsfajták. (Az átlagos fehérjetartalom 16-21 gramm/100 gramm)

Energitartalom

Átlagosan 296 kcal, 1237 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a hús minőségét színe, szaga, és vágásfelülete határozza meg, hiszen a fiatal állat húsa világosabb színű és puhább, az idősebbé pedig sötétebb és inasabb.

Eltarthatóság, tárolás

A tárolás, illetve tartósítás leggyakoribb módjai a hűtés, a sózás, a füstölés, és a pácolás. A sózásnál konyhasót, illetve konzerváló sót használnak. Fontos, hogy csak a kihűlt húst szabad sózni, és a helyiség hőmérsékletének 3°C-8°C között kell lennie, mert ha túl nagy a hideg, lelassul a konzerválási folyamat, ha pedig túl meleg van, megromolhat a páclé.

A füstölést külön erre a célra épített füstölőkamrákban végzik, a füstöt pedig a fa és fűrészpor lassú égetésével állítják elő. Nem minden fa jó a füstölésre, mert az illatot árasztó fák, pl. fenyőfa illóanyagait teljesen átvenné a füstölt áru, a fából kiáradó gyanta pedig megkeserítené a terméket. Nem mindegy a füst hőmérséklete sem, hiszen ez nagymértékben meghatározza a termék eltarthatóságát. Forró füstöt nem szabad a húsfélékre engedni, mert a magas hő kiolvasztja a zsiradékot, ezért lassú vagy hideg füstöléssel tartósítják a termékeket. Ha a megfüstölt hús színe erősen barnás, az annak a jele, hogy túlfüstölték. Ilyenkor íze kesernyés lesz, közvetlen fogyasztásra alkalmatlan.

Előkészítés

A húst először bő, hideg vízben mossuk tisztára, majd alaposan szárítsuk le. (Áztatni csak a pácolt, sózott, füstölt húsokat szabad! Ha erősen sózott, füstölt a hús, le is forrázhatjuk az áztatás után.) Ezután következik a parírozás, azaz a felesleges zsiradék, illetve hártyák, inak letisztítása, majd a darabolás, amit természetesen az étel jellege határoz meg.

Ha szeletekre van szükségünk, akkor mindig a hús vastagabb végén kezdjük a vágást, a rostokra merőlegesen. Az egybesütésre, párolásra szánt húsokat célszerű zsineggel átkötve megformázni, így a későbbiekben jobban megtartják alakjukat.

Ha bőrös disznóhúst készülünk sütni, akkor a bőrös részt először az egyik, majd az előző vágási irányra merőlegesen ismételten egy centiméterenként bevagdaljuk, de csak annyira, hogy a szalonnás részt ne vágjuk át. Így a bőr valóban ropogósra fog sülni.

Elkészítés, felhasználás

A sertésnek hagyományos értéke, hogy a szőr kivételével gyakorlatilag minden része hasznosítható. A vékonybélbe kolbászt, a vastagbélbe hurkát, a gyomorba és a hólyagba (pucor) disznósajtot töltenek, de felhasználják a fehérjében és vasban gazdag vért is, pl. a véres hurka készítésénél. A húskészítményeken kívül persze nagyon népszerűek a sertéshúsból készült szaftos, fűszeres pecsenyék és pörköltek is.

A disznóhúsokat használhatóságuk alapján három csoportba oszthatjuk. A szelethúsok a legjobb alapanyagai a frissensülteknek (ebbe a csoportba tartozik a karaj, a tarja és a comb) a pecsenyehúsok az egybesültek, pecsenyék alapanyagai (pl. oldalas, dagadó) és végül a kocsonyahúsok közé tartozik a fej, a láb, a csülök, és a farok. Persze a határvonalak nem ilyen merevek, egy húsfajta több kategóriában is megállhatja a helyét.

Vitaminok, ásványok

A vitaminok közül a B1-, B2, az ásványi anyagok közül, a kálium-, a kalcium-, a foszfor-, a nátriumtartalma jelentős, de megtalálható benne a cink, és a vas is. A legegészségesebb a máj, melyben jelentős mennyiségben található A, E és K vitamin, és kis mennyiségben D vitamin is.

 

Legfeljebb heti 1 alkalommal adjuk!

 

Forrás: gourmandnet.hu

 
 
 
 
 
Milyen gyakran látogatod az oldalt?

Havonta 1-2-szer
Hetente 1-szer
Hetente többször
Naponta
Most voltam először, és utoljára :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

 

 

Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!