Dominó babakonyhája
Frissítések!

¤ (07.03.) Ételallergia - Egészséges koraszülöttek

¤ (07.03.) Evési gondok - Miért étvágytalan a gyermek?

¤ Frissültek a hozzátáplálással kapcsolatos linkek! (04.27.) Mi kerüljön az uzsonnástáskába?; A kisgyermek étrendje

¤ FRISS! Receptek - Dominó receptgyűjteménye (05.07.)

¤ Szoptatás linkek - A szoptatás rövid története (03.23.)

¤ Új! Babaétrend - VITAMINOK - Miből mennyi szükséges? (C,A,K,D vitaminok) (02.20.)

¤ Miből főzzünk? - Húsfélék - A különböző húsok vastartalma

¤ 03.22. Betegségek - Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Húsfélék
Húsfélék : Marha

Marha

  2006.12.14. 09:46

9 hónapos kortól

A marha
 
Származás

A ma élő szarvasmarha őse az őstulok volt, melyet először Anatóliában és Görögországban háziasítottak a Kr.e. VI. évezredben. A görögök és rómaiak erősen fűszerezve készítették a marhahúst, mely sokáig csak a gazdagok kiváltsága volt, majd a marhatenyésztés és marhahúsfogyasztás innen terjedt el Európa más országaiba. Anglia a XVIII. században már marhahúsevő népnek számított, az ő nevükhöz fűződik az első bifsztek készítése. Franciaországban Brillat-Savarin ínyencségének köszönhető az elterjedése. Amerikában a XIX. századtól a bifsztek az egyik legkedveltebb marhahús-ételnek számított. Hazánk őshonos fajtája a magyar szürke marha. A XVI. századtól Nyugat-Európa-szerte keresett tenyész- és vágóállatnak számított. A gyorsétterem-láncok és marhahúspogácsák, hamburgerek terjedésének következményeként ma már nem Anglia, hanem Amerika a legnagyobb marhahúsfogyasztó nemzet.

Érdekesség

A tej és borjúhús társítása a normannok érdeme, akik először készítettek blancmange-t, vagyis tejjel és mandulával főzött borjúhúst, de az ő találmányuk a veel bukkenade, a borjúhúst, tojást, tejet és fűszereket tartalmazó középkori étel.

Rántott borjút a spanyolok sütöttek először a XVI. században, majd a spanyol megszállás idején elterjedt Milánóban is az étel, ahonnan Radetzky marsall osztrák katonái vitték el a receptet Ferenc József császár konyhájába, innen a legendás bécsi szelet elnevezés.

Jellemzés

A fiatal, jól táplált marha húsának rostozata finomabb, könnyebben emészthető, míg az idősebb állat húsa sötétebb, durvább rostozatú, ízanyagokban gazdagabb.

A borjúhús általában a három hónapos korukban levágott szopós borjak húsa. A marhahústól eltérően a borjúhús színéből következtethetünk a minőségére: minél fehérebb, annál puhább a hús. Az idősebb borjú húsa halvány- vagy élénkrózsaszín, de vigyázzunk, mert a száraz, barnás, foltos hús nem friss!

Eltarthatóság, tárolás

A megvásárolt húsokat legjobb, ha még aznap, legkésőbb másnap elő-, illetve elkészítjük. Mindenképpen ügyeljünk azonban arra, hogy az elkészítésig tartsuk hűtőszekrényben. A friss hús 1-2 napig, a főtt vagy sült hús azonban 3-4 napig is tárolható hűtőszekrényben. Amennyiben később szeretnénk a húst elkészíteni, adagonként le is fagyaszthatjuk.

Előkészítés

A marhahúsból készült ételek igen ízletesek, de sok múlik a marhahús minőségén és elkészítésén is. Sokféle nyersanyaggal, fűszerrel és technológiával is készíthető, de alapvető feltétel, hogy a hús friss legyen.

Az előkészítés során a húst bő, hideg vízben mossuk tisztára, ha azonban nagyon szennyezett és zsíros a marha, langyos vizet használjunk, de semmiképp ne áztassuk a húst! A húst lemosása után gondosan szárítsuk le!

Az elkészítés következő lépése a parírozás, vagyis a felesleges zsiradék, hártyák, inak eltávolítása. A további darabolás az étel jellegétől függ. Ha szeletelni szeretnénk a húst, mindig a vastagabb végétől kezdjük a műveletet, így kevesebb a veszteség. Mindig a rostokra merőlegesen szeleteljük a húst, mert különben könnyen széteshet, deformálódhat a hőkezelés során.

Elkészítés, felhasználás

A marha egyes részeinek ismerete elengedhetetlen a különböző húsételek készítéséhez, mivel csak bizonyos részei használhatóak fel alapanyagként. Legértékesebb része a bélszín, más néven vesepecsenye, de a lapos és magas hátszín, vagy rostélyos sem lóg ki a sorból. Ezekből frissensültek vagy párolt szeletek készíthetők, de egyben megsütve is igen ízletesek. A combot párolással puhíthatjuk fel, akár egyben, akár szeletelve készítjük. Kiváló alapja a húslevesnek, de töltve is sokak kedvence. A lapocka, a szegy, illetve a lábszár elsősorban leveshúsnak alkalmas, de pörkölt és tokány is készülhet belőle. A nagyobb darabokból visszamaradó apróhúst se hagyjuk veszendőbe menni, hiszen pompás tokányt vagy vagdaltat készíthetünk belőle.

Vitaminok, ásványok

A sovány marhahús fehérjetartalma 18-24% körüli, a zsírosabb húsoké ennél valamivel kevesebb. Az ásványi anyagok közül a vas, cink, réz, kálium, kalcium, mangán, magnézium, foszfor, nátrium és klór található meg nagyobb mennyiségben. Minél vörösebb színű a hús, annál nagyobb a vastartalma. A marhahús a B-vitamincsoport tagjait tartalmazza nagyobb mennyiségben.

A borjúhús a felsoroltakon kívül tartalmaz még kevés C-vitamint, valamint H-, E-, és K-vitaminokat.

 

Forrás: gourmandnet.hu

 
 
 
 
 
Milyen gyakran látogatod az oldalt?

Havonta 1-2-szer
Hetente 1-szer
Hetente többször
Naponta
Most voltam először, és utoljára :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?