Csirke
2006.12.14. 09:42
7 hónapos kortól
A csirke
Származás
A házityúkok származását illetően, biztos forrás hiányában legjobb, ha Darwin kutatásaira hagyatkozunk. Megfigyelései arra engednek következtetni, hogy a csirke a Malájföld őserdeiben élő dzsungeltyúkok, azaz a harsány narancsvörös és aranyzöld színben pompázó bankivakakasok és náluk szerényebb, barnás árnyalatú párjaik leszármazottja. Feltehetően már a rézkorban is közkedvelt eledelnek számított a csirkehús Ázsiában és a Közel-Keleten, majd az időszámításunk előtti első évezredben Európa asztalain is megjelentek a különböző csirkehúsból készült fogások.
Érdekesség
Az ókorban különös tisztelet övezte a csirkéket, hiszen a Hadisten áldozati állatának tekintették.
A britek - érdekes módon - nem húsuk miatt, hanem a kakasviadalok népszerűsége miatt kezdték meg a csirkék tenyésztését.
Mi magyarok a sárga bőrű csirkét fogyasztjuk szívesebben, a sápadtas fehérekkel szemben, melyek színüket a kukorica színanyagából, a xantofillből nyerik. Tudósok megpróbálták a pirospaprika erős színező hatását is kihasználni, de ennek színanyagát, a capsantint a csirkék nem képesek beépíteni szervezetükbe, így piros színű csirkét egyelőre ne keressünk az üzletekben.
Jellemzés
A csirke húsa értékes fehérhús, mely könnyen emészthető, a lebontott anyagok pedig jól hasznosíthatóak az emberi szervezet számára. Izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények. Fehérjetartalma magas és fehérjéi teljes értékűek. Zsírtartalmának eloszlása is kedvező; míg a nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, addig a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható.
Energitartalom
Átlagosan 113 kcal, 472 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A csirkehús minőségét leginkább színe, szaga és a hús állaga határozza meg. Válasszunk a halványrózsaszínű, lédús - semmiképp sem összeszáradt -, ráncoktól mentes, fényes, semleges illatú húsokat. A húson ne legyenek nagyobb bevérzések, kiálló, törött csontok és komolyabb zúzódások sem. Amennyiben bőrrel vásároljuk a húst, akkor a bőr legyen tollaktól, tokoktól mentes, színe pedig egészséges, halványrózsaszín.
Előkészítés
A csirkehúst minden esetben alaposan mossuk le hideg vízzel, ellenőrizzük nem maradt-e rajta toll, vagy egyéb szennyeződés, majd töröljük szárazra. A további előkészítés a felhasználástól függ.
Elkészítés, felhasználás
A csirkeételek sorának csak fantáziánk szabhat határt. Készíthetjük főzve, sütve, párolva. Készíthetünk belőle leveseket, adhatjuk salátákhoz, ragukhoz, különböző rakott ételek alkotói lehetnek, tölthetjük, süthetjük szelethúsként, vagy elkészíthetjük akár egyben is. A szelet húsok igen gyorsan elkészülnek, túl hosszan hőkezelni nem ajánlott, mert könnyen kiszáradnak, élvezhetetlenné válnak. Köretként illenek hozzá a zöldségek, gyümölcsök, tésztafélék is.
Vitaminok, ásványok
A csirkének leginkább B-vitamin tartalma jelentős. Mindig tartsuk azonban szem előtt, hogy igen fontos fehérjeforrás szervezetünk számára.
Csirkemáj legfeljebb heti egy alkalommal 8-9 hónapos kortól adható!
Forrás: gourmandnet.hu
|