Rozs
2006.12.14. 09:21
1 éves kor után
A rozs
Származás
Nagy valószínűséggel a rozs legfiatalabb gabonafélénk. Eredete mintegy 2500 évre vezethető vissza, amikor is Kis-Ázsiában egy vad rozsfajtából - a hegyi rozsból - való nemesítés után kezdték meg termesztését. Európába csak később a bronzkor idején került át és kezdték meg vetését a germánok és kelták.
Fajtái
Jelesebb rozsféleségek: nyíri rozs, montagne, probstei, imperial, schlanstädti, melyek soványabb talajon gyorsan degenerálódnak. A bokros rozs erős cserjésedésével tűnik ki, de csakis jó talajon és ritkán vetve. Van még őszi és tavaszi rozs is, melyekből az utóbbit csak nagyon kivételes esetekben érdemes vetni.
Elkészítés, felhasználás
A rozs a német fekete kenyér gabonája, gyakran főznek belőle sört, illetve égetnek belőle szeszt. A kenyérkészítésnél leginkább a kovász készítéséhez használják. Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél.
Élettani hatások
B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket, enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedők panaszait és csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Forrás: gourmandnet.hu
|