Szilva
2006.12.13. 20:52
8 hónapos kortól
A szilva
Származás
Már i.e. 3500 táján termesztették a szilva különböző fajtáit. Vergilius és Plinius is többször megemlíti munkáiban. Őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, illetve Közép-Európáig terjed. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Rendkívüli igénytelenségénél fogva a legváltozatosabb talaj- és éghajlati viszonyok között is megél.
Érdekesség
Az ún. duofák körében a legmegvalósíthatóbb és legéletképesebb ha a szilvafát kajszival oltják be. Így egyszerre terem, egy fán szilva és kajszi is.
Jellemzés
A szilvának igen sokféle színe lehet: sárga, kék, piros, bordó, rózsaszín, lila és ezeknek minden árnyalata. Alakja többnyire gömb vagy ovális. Íze fajtától függően édesebb, vagy savanykásabb.
Fajtái
Több mint 2000 fajtáját regisztrálták a világon. A hazánkban leggyakrabban a besztercei, kékszilva, magvaváló szilva, ringló és az összes közös őse a mirebone fordul elő.
Energitartalom
46 kcal, 192 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A szilvát legjobb, ha lilán vesszük. Ha savanyúságnak kívánjuk eltenni éretlenebbet is vásárolhatunk. Ha lekvárt, pálinkát készítünk belőle nem baj, ha kissé túlérett, azaz puhább, különben a keményebb, hibátlan, viaszréteggel még rendelkező gyümölcsöket válasszunk.
Eltarthatóság, tárolás
A szilva hűtőszekrényben akár 3-4 hétig is eltartható. Fontos, hogy csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg. Aszalva hosszú hónapokig eláll. Utóbbi esetben tegyük lehetővé, hogy a gyümölcs szellőzhessen, azaz ne tároljuk lezárva.
Előkészítés
A szilva bő vízben való mosása ugyanannyira fontos, mint az összes többi viaszos gyümölcsnél. Ha süteményben használjuk, vagy befőttet készítünk belőle, akkor sajnos a magozást sem hagyhatjuk el, hiszen a szilvásgombóc is mag nélkül az igazi. Bár a szilva héja gyakran vastagabb, leszedése mégsem szükséges és a vitamintartalmának nagy része is itt található.
Elkészítés, felhasználás
Nyersen való fogyasztásán kívül, befőttek, sütemények és nem utolsósorban pálinkák kitűnő alapanyaga, kiegészítője lehet. A szilva az a gyümölcs, amelyet savanyítani is érdemes. Az ecetes szilva húsok mellett akár köretként is megállja a helyét.
Vitaminok, ásványok
Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Vitamintartalma nem számottevő.
Élettani hatások
A szilvánk igen jó hatása van idegrendszerünkre. Serkenti az agyműködést, így leginkább frissítő hatása van. Ezen kívül az aszaltszilva az egyik legjobb vértisztító, és emésztést serkentő gyümölcs.
Forrás: gourmandnet.hu
|