Őszibarack
2006.12.13. 20:43
6 hónapos kortól
Az őszibarack
Származás
Az őszibarack Kína középső és északi részén őshonos. Először Perzsiában terjedt el, itt kapta a rómaiaktól a persica nevet. Mára annyira elterjedt Európában, hogy az össztermelés majdnem felét Európa adja.
Érdekesség
Az őszibarack magja kénsavat tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben halálos méreg. Azonban ha csak annyit eszünk belőle, mint amennyi barackot fogyasztottunk, akkor semmilyen káros hatása sincs, sőt javítja az emésztést.
Jellemzés
A gyümölcs színe lehet fehér, sárga, pirosas. Alakja általában gömbölyded, héja enyhén szőrös, húsa lédús, puha. A gyümölcs húsának színéről elmondható, hogy igazodik a héj színéhez. Íze kellemesen édes, jellegzetes.
Fajtái
Az őszibarack rengeteg fajtája ismert. Magyarországon két gyakori fajta fordul elő: a fehérhúsú lédús (springtime, manon, piroska, michelini) illetve a sárgahúsú (starcrest, dixired, fayette, maycrest, jerseyland).
Energitartalom
38 kcal, 160 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Az őszibarack igen kényes, így vásárlásánál különös körültekintéssel járjunk el! A gyümölcs héja legyen sérülésektől mentes, hibátlan. Állaga lehet keményebb is, mert könnyen és igen gyorsan utánérik.
Eltarthatóság, tárolás
Magas víztartalma miatt rövidebb ideig tartható csak el. Háztartási körülmények között maximum 1-2 hétig marad fogyasztható, ennek biztosításához az érett gyümölcsöket tároljuk hűtőszekrényben.
Előkészítés
Az őszibarackot gondosan mossuk meg, és dörzsöljük le viaszos pihéit. Amennyiben a gyümölcs héja vastag, célszerű azt eltávolítani, így élvezeti értéke rengeteget emelkedik. Magját legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, hogy a gyümölcsöt körbevágjuk, a két barackfelet ellentétes irányban megcsavarjuk, és egy kés hegyével kiemeljük a magot.
Elkészítés, felhasználás
Az őszibaracknál bizton állíthatjuk, hogy leghelyesebben akkor járunk el, ha nyersen fogyasztjuk. Ennek ellenére persze készíthetünk belőle lekvárt és befőttet is, de ezek nehezen tudják visszaadni a friss gyümölcs ízét.
Vitaminok, ásványok
Az őszibarack nagy magnézium, kálium, szelén és kalcium tartalommal bír. Mindezek mellett A-, B-, és C vitamint is tartalmaz.
Élettani hatások
Vértisztító hatásával kiemelkedik a többi gyümölcs közül. Táplálja az izmokat és csontokat, boron tartalmának köszönhetően emeli a nemi hormonok szintjét a szervezetben.
Forrás: gourmandnet.hu
|