Meggy
2006.12.13. 20:38
6 hónapos kortól
A meggy
Származás
A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt fellelhető. Erről tanúskodik többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származtatható.
Jellemzés
Apró méretű, kerek, édeskésen fanyar ízű gyümölcs. Színskálája a világospirostól egészen a bordóig terjed.
Fajtái
Fajtáit folyamatosan keverik. Létezik vadmeggy, spanyolmeggy, cigánymeggy, a leggyakoribb a Pándi-meggy, a Meteor korai és a Favorit.
Energitartalom
58 kcal, 243KJ/ 100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A meggyet mindig szárával együtt vegyük. Akkor jó, ha a szemek mélyvörösek és nem túl puhák. Akárcsak a cseresznye a meggy is hamar tönkremegy szedés után ha elázik. Ha megbarnult már nem fogyasszuk!
Eltarthatóság, tárolás
A meggy, magas víztartalma miatt még hűtőszekrényben is mindössze 2-3 napig marad friss, így amilyen gyorsan csak tudjuk, fogyasszuk el. Ha mégis tovább szeretnénk tárolni, akkor tegyük el befőttként.
Előkészítés
Lehetőleg mindig alaposan mossuk meg a meggyet is. Ha valamilyen étel alapanyagának szánjuk, ne feledkezzünk meg a kimagozásáról, ugyanis magjából főzés, sütés közben toxikus anyagok szabadulhatnak fel.
Elkészítés, felhasználás
A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befőttben. Szörpöt is könnyen készíthetünk belőle.
Vitaminok, ásványok
Az A és B vitamin minden fajtája megtalálható benne, ezen kívül C vitamin és szelén tartalma is említésre méltó.
Élettani hatások
Vírusölő, vértisztító hatású. Serkenti a máj- és veseműködést. Idősebb korban a megbomlóban levő hormonháztartás szabályozásában fejti ki jótékony hatását.
Forrás: gourmandnet.hu
|