Mandula
2006.12.13. 20:36
2 éves kor után
A mandula
Származás
A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia. A Biblia több helyen említi a mandulát, mint kultúrnövényt. Jákob elküldte fiait Egyiptomba búzáért és azok cserébe, többek közt mandulát vittek. Izrael földjén hatalmas mandulás-kertek voltak, melyek elsőként bontanak virágot januárban. A mandulafa Isten éberségének a jelképe a zsidó hitben, ezért található a kultikus ábrázolásokban, a templomokban mandulaág. A Kárpát- medencébe valószínűleg a rómaiak hozták be.
Érdekesség
Janus Pannonius latin nyelven írt költeményt a manduláról: "Egy dunántúli mandulafáról" címmel.
Említésre méltó, hogy míg hazánkban a száraz gyümölcsöt fogyasztjuk, addig a mediterrán országokban az éretlen, zöld gyümölcsöt részesítik előnyben, melynek belseje még lágy, krémes.
Jellemzés
A mandula az első tavaszi virág a kertben. Néha még februárban kinyílnak apró, fehér virágai. Aztán hamarosan lapos gyümölcsök jelennek meg, a rügyező ágakon. Héját kicsit nehezebb feltörni mint a többi csonthéjasét, de csak az alakja miatt. A gyümölcs íze enyhén kesernyés, állaga szétmálló, szétomló.
Fajtái
Alapvetően két fajtát különböztetünk meg. Egyik a keserűmandula, melynek magas amigdalin tartalma a nyállal reakcióba lépésekor ciánhidrogént keletkezik, ezért nyers fogyasztásra alkalmatlan. Másik fajtája az édesmandula, melyekre ez már nem vonatkozik és nyersen is finom eleség.
Energitartalom
578 kcal, 2418 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A mandula vásárlásakor gondosan nézzük meg a szemeket, hogy azok egyben legyenek. Ha pucolatlan mandulát vásárolunk, akkor lehetőleg a vékonyhéjú szemeket válasszuk, így rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg.
Eltarthatóság, tárolás
A hámozott mandula, száraz hűvös helyen tartandó, jól záródó dobozban, vagy zacskóban. Így 2-3 hónapig is fogyasztható marad.
Előkészítés
A pucolatlan mandulát legkönnyebben diótörő segítségével tisztíthatjuk meg. A mandulát barna héjától is gyakran ajánlatos megszabadítani. Ennek legegyszerűbb módja, ha rövid időre - egy perc - forró vízbe tesszük a szemeket, majd egy éles késsel darabonként lehúzzuk a héjat.
Elkészítés, felhasználás
A mandula felhasználása igen szerteágazó. Az alkoholipar likőr gyártására, a cukrászat a marcipán alapanyagaként használja. Színesíthetünk vele köreteket, töltelékeket, készíthetünk belőle süteményeket, vagy fogyaszthatjuk nyersen.
Vitaminok, ásványok
A mandula legfontosabb beltartalmi anyagai a kalcium, kálium, magnézium és a foszfát. Vitominok közül kis mennyiségben, de tartalmaz B és E-vitamint.
Élettani hatások
Fontos ásványokat tartalmaz, melyekből szervezetünknek ugyan kevésre van szüksége, hiányuk azonban több betegség okozója lehet. Kedvező hatással van a tüdő és a szív működésére.
Forrás: gourmandnet.hu
|