Mandarin
2006.12.13. 20:34
1 éves kor után
A mandarin
Származás
Délkelet-Ázsiából, illetve Laoszból származik. Onnan került át a Római Birodalomba, ahol a bőség és a jólét szimbólumaként tisztelték. Sok faját trópusi illetve szubtrópusi területeken termesztik, de a mediterránon is megél.
Érdekesség
A kínai a sakk két bábuját is mandarinnak hívják, ezeket a figurákat magyarul testőrnek vagy hadsegédnek nevezzük. A mandarint keresztezik grapefruittal, ennek a hibridnek a neve tangelos, naranccsal keresztezett fajtáját tantangerinnek nevezik.
Jellemzés
A gyümölcs pogácsa alakú, édes és illatos. Az eredeti mandarin sokmagvú, ám az utóbbi évtizedekben kinemesítettek majdnem magtalan fajtákat.
Fajtái
A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb Japánból származó mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.
Energitartalom
40 kcal, 168 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Általánosan elmondható, hogy a clementine mandarinon kívül a nagyobb, vastagabb héjú mandarinok az ízletesebbek és általában a kevésbé magosak. Vásárláskor a hibátlan, friss, fényes héjú példányokat válasszuk, melyek tömege méretükhöz képest nagy, hiszen ezek a leglédúsabbak.
Eltarthatóság, tárolás
A mandarin hűvös helyen (5-8 °C), héjában legtovább 1-2 hétig áll el. Semmiképpen ne próbálkozzunk fagyasztásával!
Előkészítés
A mandarint is alaposan mossuk meg, majd egyszerűen kézzel pucoljuk meg. A héjat ne dobjuk el, készítsünk belőle kandírozott mandarin héjat, vagy adjuk ízesítőként likőrökhöz, mártásokhoz.
Elkészítés, felhasználás
Kétségtelen, hogy frissen, magában fogyasztva a legfinomabb, főleg a magtalan, mézédes fajták. Akárcsak a narancsból a mandarinból is kiváló dzsem készíthető, bólék, gyümölcssaláták alapanyaga lehet. A mandarin illatos héjából olajat préselnek, amely számos likőr összetevője.
Vitaminok, ásványok
Rendkívül magas C-vitamin tartalma, melyen kívül még fontos béta-karotin forrása szervezetünknek.
Élettani hatások
Baktériumölő, emésztést elősegítő és C-vitamin tartalma révén jótékony hatású meghűlés ellen. A benne levő bioflavonok elősegítik az érrendszer helyes működését és megelőzhetik a szívműködés zavarait.
Forrás: gourmandnet.hu
|