Málna
2006.12.13. 20:32
Másfél éves kor után
A málna
Származás
A Kárpátok egyik őshonos gyümölcsfajtája a vadmálna. Magyarország területén az idők kezdete óta ismert, főleg vad változatban. A málna a hegyvidékeken, elsősorban a bükkösök erdőirtásain élő, hazánkban őshonos félcserje.
Érdekesség
Több nemzet, egymástól függetlenül is afrodiziákumnak tartja a gyümölcsöt.
Jellemzés
A félcserjén termő málna, úgynevezett összetett gyümölcs, lévén apró kis gömbökből áll. Színe fajtától függően a halvány narancstól, a lilásig bármilyen lehet. Ízük jellegzetes, savas, de rendkívül édes.
Fajtái
Rengeteg fajtája létezik a málnának, melyek méretükben, színükben és cukortartalmukban is különbözhetnek. Ismeret fajták: örökség, sétány ékszere, aranysárga málna, vad málna.
Energitartalom
34 kcal, 143 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A málna igen kényes - nyomódásra, szállításra, tárolásra, stb. - gyümölcs, ezért különös alapossággal nézzük meg vásárláskor, nehogy pórul járjunk. Mindig érett, élénk piros, vagy lilába hajló, friss, jó illatú málnát vásároljunk. Ha dobozos, tálcás csomagolásban vásároljuk, akkor mindig lessünk a tálca aljára, nehogy penészesek, rohadtak legyenek az alsó sorok.
Eltarthatóság, tárolás
Hűtőszekrényben érett állapotában pusztán 1-3 napig tárolható, de legjobb ha rögtön fogyasztásra kerülnek a szemek. Fontos, hogy a bogyókat lehetőleg egy sorban és ne egymásra helyezve tároljuk. A gyümölcs kifejezetten jól tűri a fagyasztást, tartós tárolása ily módon megoldható.
Előkészítés
A málnával könnyű dolgunk van, hiszen nem igényel semmilyen előkészítést. Ha piszkosnak tűnnek a szemek, vagy foltosak, akkor közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, különben még ettől a feladattól is eltekinthetünk és átadhatjuk magunkat a gyümölcs élvezetének.
Elkészítés, felhasználás
A felhasználási lehetőségeknek csak kreativitásunk szab határt. Fogyaszthatjuk nyersen magában - jég hidegen a legfinomabb - vagy használhatjuk szörpökhöz, mártásokhoz, hideg gyümölcslevesekhez, szárnyasokhoz, süteményekhez, fagylaltokhoz és még sorolhatnánk. Csodálatos külsejének köszönhetően ételeink díszítésére is különösen alkalmas.
Vitaminok, ásványok
Kis mennyiségben található benne A, B és C-vitamin. Ásványi anyagok közül, csak kálium-tartalmát szükséges kiemelnünk.
Élettani hatások
A málna kitűnő vértisztító, és kedvező hatással van a nyaki nyirokcsomó-duzzanatokra is.
Forrás: gourmandnet.hu
|