Kókusz
2006.12.13. 20:29
2 éves kor után
A kókusz
Származás
Dél-Amerika trópusi területein, Sri Lankán és a Malá-jszigeteken őshonos növény. Elterjedését a vízáramlatok nagyban segítették és ahogy gyümölcsének fogyasztása egyre kedveltebb lett termesztését is sokfelé megkezdték. Ma Dél-Amerikában 34 faja található és így ők a világ legnagyobb exportőrei.
Érdekesség
Egy hindu népmonda szerint fogyasztása 99 féle baj gyógyítására alkalmas.
Jellemzés
A kókuszdió gyermekfej-nagyságú, külseje kezdetben szivacsos, rostos, hosszas, dinnyeforma. Színe fehér, aztán az érés során megbarnul és csontossá keményedik. Belseje eleinte édes folyadékot rejt (kókuszvíz), mely az érés előrehaladtával folyamatosan sűrűsödik és végül ebből alakul ki a gyümölcshús. A gyümölcs íze friss, enyhén dióra emlékeztető.
Energitartalom
354 kcal, 1481 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A kókuszdiót általában még éretlenül indítják útnak Európába. Ha éretlen a dió, akkor belsejében akár liternyi kókuszvíz is lehet, ezt a diót nem érdemes még feltörni. Az optimális az ha a dió belseje még rejt egy kevés vizet, ekkor a hús ugyanis már elég vastag, de még nincs kiszáradva.
Eltarthatóság, tárolás
A már érett kókuszdió is 2-3 hétig megtartja magas élvezeti értékét, fontos azonban hogy szobahőmérsékleten tároljuk.
Előkészítés
Nos ha egész kókuszdiót veszünk, akkor először keressük meg a dió azon végét, mely három lyukat rejt. Ezek közül a legnagyobb egy hegyes késsel könnyen kimetszhető és így hozzájuthatunk a még benne lévő édes nedűhöz. Szúrjunk bele szívószálat, vagy csepegtessük pohárba a frissítő italt. A hús kimetszése, már egy kicsit több munkát igényel. Legegyszerűbb és legelegánsabb módja, ha egy fűrésszel vágjuk ketté a gyümölcsöt, egy másik megoldás, ha kalapáccsal próbáljuk meg feldarabolni a kemény héjat.
Elkészítés, felhasználás
A szárított kókuszt főleg süteményekhez használjuk. Ha frissen fogyasztjuk, tehetjük salátákba, de magában, főleg nyáron mennyei gyümölcs. A kókusztej, melyet gyakran összekevernek a kókuszvízzel nem más, mint a gyümölcshúsból nyert folyadék.
Vitaminok, ásványok
Tartalmaz magnéziumot, kimagasló mennyiségben kalciumot valamint cinket és vasat. Mindemellett igen fontos telítetlen zsírsav tartalma is, mely jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Élettani hatások
A magas kalcium tartalma miatt a tej mellett szokták ajánlani, a gyermekek étrendjébe való beillesztését, kiváló csonterősítő hatása miatt. Jótékony hatása és energiatartalma miatt lábadozó betegeknek is ajánlott.
Forrás: gourmandnet.hu
|