Kiwi
2006.12.13. 20:28
Másfél éves kor után
A kiwi
Származás
Az kiwi őshazája Kína, de többi ázsiai országban is régóta termesztik. Vannak melegkedvelő és hidegtűrő fajtái is, ezért könnyen elterjedt a világon. Oroszországtól az Egyesült Államokig mindenhol megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik a legtöbbet.
Érdekesség
A Kiwi nevű madárról kapta a nevét mert a fa termése meglehetősen hasonlít rá. A Kiwi kis barna, tollatlan, szőrös, repülni általában nem képes madár.
Jellemzés
A kiwi kétlaki kúszó, fás növény. A gyümölcs 7-10 cm nagyságú, külseje barna, kissé szőrös, de húsa belül puha, élénk zöld, melyet apró, fekete, ehető magok tarkítanak. Éretten íze finom, frissítő, savanykás-édes.
Fajtái
A leginkább elterjedt kiwifajta a Hayward, ezen kívül fontos megemlítetnünk még a kínai, illetve mandzsu fajtákat.
Energitartalom
61 kcal, 255 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A kiwi igen hamar utánérik, így ha nem rögtön kívánjuk elfogyasztani, akkor érdemes a kicsit keményebb szemeket választanunk. A gyümölcs héja legyen hibátlan, foltoktól mentes!
Eltarthatóság, tárolás
A kiwi hűvös helyen, héjában is legtovább csak 1-2 hétig áll el. Az éretlenebb példányokat tartsuk szobahőmérsékleten, világos helyen, így igen gyorsan beérnek.
Fontos, hogy más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, ugyanis enzimei könnyen felgyorsíthatják azok érési folyamatait.
Előkészítés
Mosása után érdemes megpucolni, amit legegyszerűbben zöldség hámozóval tehetünk meg. Ha frissen, magában fogyasztjuk, akkor félbe is vághatjuk és kikanalazhatjuk a finom gyümölcshúst.
Elkészítés, felhasználás
A kiwi nem csak külseje és kiváló íze miatt, hanem kémiai hatásai miatt is igen jól használható. Enzimeinek köszönhetően a gyümölcs igen jó húspuhító - héjával, vagy akár szeleteivel kenjük be a hússzelteket, majd húsz percet hagyjuk állni és már süthetők is a szeletek - ugyanezen enzimeknek köszönhetően nem köt meg a zselatin, illetve kicsapódnak a tejtermékek, így turmixokba ne tegyük. Kitűnően használható lazaccal, kagylóval készülő ételek köreteként, illetve desszertek alapanyagaként.
Vitaminok, ásványok
A kiwi a legkedvezőbb beltartalmi jellemzőkkel rendelkezik. Míg húsa kalóriaszegénynek mondható, addig ásványi sókban meglehetősen gazdag. A gyümölcsök közül a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezik, 10-szer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs és már egy szem gyümölcs elfogyasztása fedezi egy felnőtt szervezet napi C-vitamin szükségletét. Tartalmaz még káliumot, boront, foszfort, magnéziumot, kalciumot és E-vitamin tartalma is igen magas.
Élettani hatások
Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében, K-vitamin tartalma biztosítja a vér alvadékonyságát. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, erősíti a csontokat.
Forrás: gourmandnet.hu
|