Kajszibarack
2006.12.13. 20:26
1 éves kor után
A kajszibarack
Származás
Kína az őshazája. A Selyemúton került el Örményországba és onnan terjedt el a Földközi-tenger irányába. A gyümölcs Magyarországra valószínűleg a török hódoltság alatt került be, neve is török eredetéről tanúskodik. A XX. század közepéig hazánk gyümölcstermesztésének kb. egyhatodát tette ki, mára kevesebb, mint 2%-át.
Érdekesség
A csecsemők fontos táplálékaként kéne kezelni, közvetlenül az anyatej után, mivel beltartalmi anyagai jótékonyan hozzájárulnak egészséges fejlődésükhöz.
Jellemzés
Az érett gyümölcs színe már-már narancssárgába, pirosba hajló. Héja vékony, puha, enyhén pelyhes. Belseje szintén puha és lédús. Íze nagyon édes, a nagyobb fajtákra erősebb rostozat a jellemző.
Fajtái
A kajszi magyar fajtái Európa szerte elhíresedtek. Ezek közül a legismertebbek és legfontosabbak: Ceglédi Piroska, Ceglédi Óriás, Mandulakajszi, Bergenon, Rózsakajszi.
Energitartalom
48 kcal, 201 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A kajszi éretten kissé puha, felülete csaknem tejesen sima, héja hibátlan, mindennemű folttól, sérüléstől mentes. Mivel utánérő, akkor is megvehetjük, ha színe még kissé zöld, szobahőmérsékleten pár nap beérik.
Eltarthatóság, tárolás
A kajszibarack is igen kényes gyümölcs. Ha hosszabb ideig szeretnénk megőrizni, csak hibátlan darabokat tegyünk el. Háztartási körülmények között maximum 2 hétig tartható el, 0 °C közeli hőmérsékleten. A kajszi a kitűnően konzerválható gyümölcsök közé tartozik, így a téli hónapokra is biztosíthatjuk adagunkat.
Előkészítés
A barackot alaposan mossuk át, és dörzsöljük le felszínéről a viaszos réteget. Ha a gyümölcsöt befőzzük, vagy süteménybe tesszük, mosás után mindig ki kell magozni, hámozni nem szükséges! Néhányan elfogyasztják a kajszi magjának belsejét is, de nagy mennyiségben - arzén tartalma miatt - akár káros, életveszélyes is lehet!
Elkészítés, felhasználás
A kajszibarack felhasználásának igen sok módja ismert. Természetesen fogyasztható nyersen, aszalva. Adható hideg gyümölcslevesként, meleg köretként, és hideg, vagy meleg desszertként. A kajsziból továbbá finom lekvár főzhető, és az egyik legjobb pálinkát is ebből a gyümölcsből készítik.
Vitaminok, ásványok
Igazi táplálkozás élettani értékét magas A-, C-vitamin és karotin tartalma adja.
Élettani hatások
A csontok és a szövetek újjáépítésében van fontos szerepe, így fiataloknak és időseknek fogyasztása egyaránt javasolt. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát. Vízhajtó, méregtelenítő hatású.
Forrás: gourmandnet.hu
|