Görögdinnye
2006.12.13. 20:24
1 éves kor után
A görögdinnye
Származás
A görögdinnye őshazája valószínűleg a trópusi Afrika, vad alakjait megtalálták az Egyenlítőnél. Továbbterjedését az őslakók és egyes állatfajok segíthették elő, az elfogyasztott termések magvainak széthurcolásával. A hajósok is hozzájárultak a terjesztéshez a mediterrán vidéken. Az észak-afrikai berberek, a spanyolok és az óegyiptomiak nyelvében előforduló dinnyenevek is erre utalnak. A dinnye szanszkrit neve jelzi a gyümölcs korai elterjedését Ázsiában. Nem tisztázott kérdés még, hogy melyik földrész tekinthető az elsődleges származási centrumnak. Csak a középkor hajnalán vált ismertté Európában. Az egyiptomi piramisok még őrzik az ábrázolását.
Érdekesség
Firenzében minden év augusztusának tizedik napján hatalmas dinnye-orgiát csapnak a szakácsok védőszentjének, San Lorenzo tiszteletére. Ha arra járunk, feltétlenül nézzük meg!
Jellemzés
A görögdinnye gömbölyű vagy hosszúkás, színe sötét, vagy világos zöld és csíkos. Belül a gyümölcshús színe piros, ritkábban sárga, víztartalma gyakran eléri a 90-95%-ot. Éretten igen édes, ekkor szárának vége teljesen leszárad, mely jó támpont lehet a legfinomabb gyümölcs kiválasztásánál. Belsejében továbbá apró fekete, vagy barna magok találhatóak, melyek élvezeti értéke igen csekély.
Fajtái
Mára leginkább mérete szerint különböztetjük meg az egyes fajtáit. Míg régebben a dinnye tömege nem ritkán a 15-20 kg-ot is elérte, ez mára jelentősen csökkent annak révén, hogy egyre inkább a gyümölcs hatékony szállítása és felhasználása kerül előtérbe. Színük szerint a cukorbarna, a csíkos tigris és az arany görögdinnyét különböztetjük meg.
Energitartalom
36 kcal, 127 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A jó görögdinnye kiválasztásáról legendák keringenek, mindenki a saját módszerére esküszik. Kopogtatás, a szár nézegetése, csapkodás. Har biztosra akarunk menni, akkor lékeltessük meg.
Eltarthatóság, tárolás
A gyümölcs érettségétől és a tárolás körülményeitől - javasolt hűvös helyen tartani - függően 3-10 napig fogyasztható marad. Az egész, megkezdetlen dinnyék akár még ennél is tovább.
Előkészítés
A görögdinnyének bár sosem esszük meg a héját, nem feledkezhetünk meg a tisztításáról. Mosása után fogjunk egy nagy kést és vágjuk ketté, majd cikkekre.
Elkészítés, felhasználás
Jégbe hűtve, nyersen fogyasztva a legízletesebb és garantáltan a legfrissítőbb hatású gyümölcsök közé tartozik. Nélkülözhetetlen alapanyaga a bólénak, amelyből ha igazán jót akarunk készíteni, akkor felvágás előtt néhány órával injekcióstűvel jutassunk pár egység alkoholt - leginkább vodkát - a dinnye belsejébe.
Vitaminok, ásványok
Magas A-vitamin tartalma, illetve vastartalma is kimagasló. A kedvező hatás különösen akkor érvényesül, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk a gyümölcsöt.
Élettani hatások
Nagyon jó vízhajtó. Jó izületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást, mert minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely segít felépülni hosszabb betegségek után.
Forrás: gourmandnet.hu
|