Grapefruit
2006.12.13. 20:22
2 éves kor után
A grapefriut
Származás
Az Antillákon őshonos növényt 1750 körül fedezték fel Barbadoson, de ma már minden forró égövön termesztik. Közvetlen őse minden bizonnyal a nyugat-indiai pomelo volt. Ez a nálunk is méltán népszerű gyümölcs a citrom, narancs és mandarin után a negyedik helyen áll a citromfélék között. A Nyugat-Indiai szigeteken és Közép-Amerikában ma már hatalmas területeken termesztik.
Érdekesség
A grapefruit a fogyókúrázók egyik kedvenc gyümölcse, mivel feltételezésük szerint zsírégető hatású enzimeket tartalmaz. Egyes kutatók azonban inkább csak divatőrületnek tekintik ezt a hipotézist. Tény hogy eddig még egyetlen kutatás sem igazolta az előbbi feltételezést.
Jellemzés
Általában kislabda méretűre nő meg a gyümölcs, melynek héja vastagabb mint a többi citrusfélének, színe fajtától függően zöld, sárga, piros és ennek minden árnyalata lehet. A grapefruit jóval lédúsabb mint bármely rokona, íze a fanyar és az édes kellemes elegye.
Fajtái
Leginkább húsuk színe alapján csoportosíthatóak a grapefruit fajtái. Eszerint fehér, rózsaszín és rubin gyümölcsöket különböztetünk meg.
Energitartalom
35 kcal, 147 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A grapefruit vásárlásakor a legfontosabb szempont a héj színe, mivel az nem csak a gyümölcs frissességéről, állagáról, hanem a gyümölcs cukortartalmáról is információkkal szolgálhat. A legédesebbek a sárga héjúak, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. A gyümölcs legyen méretéhez képest nehéz, héja kemény, friss. Kerüljük a puffadt példányok vásárlását, mert ezek húsa nagy valószínűséggel igen száraz.
Eltarthatóság, tárolás
A grapefruit hűvös helyen (3-9 °C között) 1-3 hétig is eláll. Az időtartam lehet hosszabb és rövidebb is attól függően mennyire érett gyümölcsről van szó. Vitamin és ásványi anyagtartalmát a tárolás során hosszabban megőrzi, mint más gyümölcsök.
Előkészítés
Bár a grapefruit héja nem ehető, mégis alaposan mossuk, meg mert a további feldolgozás során könnyen a gyümölcsbe kerülhetnek a héj szennyeződései. A gerezdek kivágása speciálisan erre a célra kialakított grapefruit késsel történik. Ennek használatához először vízszintesen vágjuk kétfelé a gyümölcsöt, majd a hártyák mentén háromszög alakban, egyesével vágjuk ki a gyümölcshúst.
Elkészítés, felhasználás
A gyümölcs magában nyersen, vagy friss gyümölcssalátákba, bólékba a legkitűnőbb. A grapefruit leve igazán frissítő és egészséges, aki szereti a kissé kesernyésebb ízeket bizonyára kedvelni fogja. Étvágy keltő hatásának köszönhetően jégbehűtve csodálatos előétel.
Vitaminok, ásványok
Már egyetlen grapefruit elfogyasztása is fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. Ezen kívül az A- és B-vitaminok minden fajtája megtalálható benne.
Élettani hatások
Lassítja a különböző rákos daganatok fejlődését, a benne található hespetidin az egyik legerősebb vírusölő, így igen jótékony hatása van vírusos megbetegedések gyógyításában, illetve herpeszek leküzdésében.
Forrás: gourmandnet.hu
|