Füge
2006.12.13. 20:12
...
A füge
Származás
A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában, Dél-Európában és természetesen Amerikában (főleg Kaliforniában) is. Az egyik legősibb kultúrnövény, melyről az Ó Szövetség is említést tesz.
Érdekesség
A szárított füge a római légiók katonáinak fontos útielemózsiája volt, mert kis helyen elfér, tápláló és nem romlik.
Jellemzés
Féltrópusi növény. A füge 3-4 m magas bokrot nevel, amelynek arasznyi zömök törzse és szétterülő, laza koronája van. Levelei nagyok, öblösek (ezért látszottak alkalmasnak az "illetlen" testrészek elfödésére). Virága különös, ún. serlegvirágzat.
Fajtái
A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. A gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak.
A déli országokból hozzánk kerülő, koszorúba fűzött, préselt füge a szmirnai típusú bokrokról származik.
Energitartalom
74 kcal, 310 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Itthon inkább csak szárított fügét tudunk vásárolni, ezek közül a legjobb, ha a nagyobb szeműeket választjuk. A füge utánérik, tehát, ha frissen vesszük nem baj ha még zöld, arra ügyeljünk azért, hogy puhább legyen.
Eltarthatóság, tárolás
A szárított füge száraz helyen, szobahőmérsékleten, 1 hónapig finom marad.
Előkészítés
Az aszalt fügét szedjük darabjaira és egyesével mossuk meg, de mindig csak közvetlenül fogyasztás előtt. Akárcsak az aszalt a friss és érett füge külső része is ehető.
Elkészítés, felhasználás
A fügéből kitűnő dzsem és mézédes bor készíthető.
Vitaminok, ásványok
A füge gyümölcse sok kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz.
Élettani hatások
Csonterősítő hatású.
Forrás: gourmandnet.hu
|