Egres
2006.12.13. 17:24
...
Az egres
Származás
Az egresfélék magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon termő gyümölcs. Az egresféléket, bár már régóta ismeri az emberiség, nemesítésüket viszonylag későn csak a XVI. század végén kezdték meg. A magyar nyelvben több nevét - köszméte, piszke - is használjuk a gyümölcsnek.
Érdekesség
Míg Angliában a Tudor ház uralkodása alatt igen elterjedt és kedvelt volt e gyümölcs, Európában így Franciaországban sem tett szert túl nagy rajongótáborra. Érdekesség továbbá, hogy utóbbiban mind a mai napig nincs saját neve az egresnek, egyszerűen csak groseille de maquereaunak hívják (makrélához való ribizli) lévén, hogy szinte csak makrélához adják, ahhoz is szósz formájában.
Jellemzés
Az egres tüskés cserjéje magányos szőrös bogyókat terem, melyeknek héja erősen áttetsző, színe az éréssel halvány zöldből élénk vörössé változik. A gyümölcshús íze savanykás, bár tény, hogy egyes fajták igazán érett gyümölcseinél ez a savanykás íz nem jelentkezik.
Fajtái
Az egyes fajták alapvetően külsejükben térnek el. Ezek szerint lehet zöld, vagy pirosas, szőrös illetve kopasz a bogyó. Hazánkban ismertebb fajtái a szentendrei fehér, a zöld óriás, mely Debrecen környékén terem és a gyöngyösi piros.
Energitartalom
44 kcal, 184 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Míg az éretlen, zöldes bogyók nyers fogyasztásra nem igazán ajánlottak (rendkívül savanyúak), hőkezelésre annál inkább, addig az érett sárgás szemekről ez pont fordítva mondható el. Mindkét esetben legyenek a szemek hibátlanok, sérülésektől, repedésektől mentesek. Fontos, hogy az éretlen szemek se legyenek teljesen kemények!
Ha magunk kívánjuk leszedni a gyümölcsöt, akkor jó tanács, hogy várjuk meg míg teljesen megérik, majd egyszerűen rázzuk le a bokorról szemeket.
Eltarthatóság, tárolás
Az érett egres hűvös helyen - hűtőszekrényben - egy hétig marad fogyasztható. Az éretlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakhatunk belőle.
Előkészítés
Mindenképpen alaposan mossuk meg a szemeket, majd kés vagy olló segítségével távolítsuk el az esetleges szár, levél vagy tüske maradványokat a gyümölcsről.
Elkészítés, felhasználás
A gyümölcs felhasználási lehetősége érettségi fokától függ. Az édes, érett szemeket nyersen magában vagy desszertekhez használjuk. Készíthető belőle desszert- és habzóbor is.
Az éretlen, savanykás szemek megkövetelik a hőkezelést így ezeket leginkább mártásokhoz, töltelékekhez, köretekhez használjuk.
Vitaminok, ásványok
Az egresekre általánosan jellemző a magas vitamintartalom, így tartalmaznak A, C, D-vitamint is, illetve ásváyi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint.
Élettani hatások
A benne található nyomelemek miatt felbecsülhetetlen értékű szervezetünk számára. Kedvező hatással van a szívre, májra és a vesére is. Nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat!
Forrás: gourmandnet.hu
|