Citrom
2006.12.13. 17:15
1 éves kor után
A citrom
Származás
Indiai eredetű, de a mediterrán országokban termelik nagy mennyiségben. A legfontosabb citromtermelő országok az USA és Olaszország. Az ókori görögök és rómaiak valószínűleg még nem ismerték a citromot. Spanyolországba és Észak-Afrikába i.sz. 1000 és 1200 között kerülhetett. Európába feltehetően a keresztes lovagok révén került, ők Palesztinában ismerkedtek meg a gyümölccsel.
Érdekesség
Több országban a citromlevet mandula vagy avokádó olajjal vegyítve korpásodás és hajhullás ellen használják.
Jellemzés
A citrom tojásdad alakú, sárgás színű, héja kicsit rücskös, megdörzsölve igen friss erőteljes citrom illatú. Ízével a legsavanyúbb gyümölcsök közé tartozik.
Energitartalom
29 kcal, 121 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A citromok közül az élénk sárga, hibátlan héjú, kemény példányokat vásároljuk. Színére fektessünk különös hangsúlyt, ugyanis az okkeres citrom belseje már íze és beltartalmi jellemzői alapján sem az igazi.
Eltarthatóság, tárolás
Érettségétől függően a citrom, 5-8 °C közötti hőmérsékleten 1-6 hétig marad felhasználható állapotban.
Előkészítés
Gyakran kezelik az érlelés során vegyszerrel a gyümölcsöt, így alaposan mossuk meg, kiváltképp ha héját használjuk. Levét legkönnyebben a speciálisan erre használatos citromfacsaróval préselhetjük ki.
Elkészítés, felhasználás
A citromot keserűsége miatt magában aligha tudnánk használni. Leve és héja viszont nagyon jó ízesítője édességeknek, kompótoknak, bóléknak. Húsételeknek, leveseknek is jó kiegészítője, ízesítője lehet. Halak fűszerezésére különösen ajánlott. A koktélok, vagy üdítők díszítésének a citromkarikák nélkülözhetetlen kellékei.
Vitaminok, ásványok
Mindenki által ismert magas C-vitamin tartalmán túl bioflavont és germániumot is tartalmaz, melyek vértisztító hatását garantálják.
Élettani hatások
A legértékesebb méregtelenítő és méregoldó hatású gyümölcs. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően a megfázásos betegségek megelőzésében és gyógyításában játszik fontos szerepet.
Forrás: gourmandnet.hu
|