Banán
2006.12.13. 17:11
6-7 hónapos kortól
A banán
Származás
A banán eredetileg, vad formájában Malajziából származik, innen terjedt el a világ minden szubtrópusi éghajlattal rendelkező országába. A banán gazdasági jelentősége egyes afrikai és dél-amerikai országokban óriási, hiszen akadnak országok, melyeknek ez a legfőbb bevételi forrása.
Érdekesség
A banán a Föld mintegy száz országában alapvető élelmiszernek számít, ahol a lakosok napi fél-egy kilogramm banánt is elfogyasztanak. Világszerte 400 millió ember számára a banánfélék jelentik az alapvető élelmiszert.
Jellemzés
A banán palánták akár 15 méter magasra is nőhetnek, de a legjellemzőbbek az 5-6 méteresek. Az általunk ismert, itthon kapható banán sárga színű, hosszúkás alakú, nagysága 15-20 cm. A héjától megszabadítva juthatunk a gyümölcshöz, mely omlós és édes.
Fajtái
A legújabb kutatások szerint 1600 féle banánfélét tudnak megkülönböztetni a "banán-kutatók". Méretükben, színükben, és cukortartalmukban különbözhetnek a különféle fajták. A sok közül négy félét ismertetünk itt: A közönséges, egyes kutatók által "supermar.
Energitartalom
89 kcal, 371 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A banánt a legjobb, ha zöld vagy sárgára érett állapotában vásároljuk meg. A barnás banán, amely általában olcsóbb, kiválóan alkalmas turmixokhoz. Ezeket azonban hamar fel kell használnunk.
Eltarthatóság, tárolás
Hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen 1-4 hétig tartható el, érettségétől függően.
Előkészítés
Mivel a banán oly vastag héjjal rendelkezik, megfeledkezhetünk vízzel való megtisztításától, bár egyes óvatos emberek véleménye eltérő. Miután megszabadítottuk a külső buroktól előkészítése be is fejeződött. És hogy melyik végéről kell kezdeni a héj lehúzását, nagy talány, de alapjában véve tökéletesen mindegy.
Elkészítés, felhasználás
A banán önmagában is finom, de készíthetünk belőle turmixot, felhasználhatjuk gyümölcssalátákba, de be is bundázhatjuk és ki is süthetjük. Az utóbb esetben mézzel, vagy juharsziruppal tálaljuk.
Vitaminok, ásványok
Tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B, és C vitamint, nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet, A gyümölcsök közül szinte legtöbb B vitamint tartalmazza.
Élettani hatások
A benne található enzimek elősegítik az agyműködést. Mivel igen fontos tápanyagokat tartalmaz, már csecsemőknek is ajánlott a fogyasztása.
Forrás: gourmandnet.hu
|