Alma
2006.12.13. 17:04
6 hónspos kortól
Az alma
Származás
Az almafa kultúrája Európában már a fiatal kőkor óta kimutatható. Az antik görögök már a különböző fajtákat is ismerték, azután Aphrodité aranyalmája a szerelem és a termékenység jelképe lett. A többnyire vegetáriánus rómaiaknál az étkezés végét jelezte. A mondák és a mitológia bizonyos jó és rossz jelentőséget tulajdonít az almának. Régebben gömb alakja miatt a tökéletesség, a középkorban az érzékiség és az ősbűn jelképe volt. Nemesítését a XVII. századi Franciaországban kísérelték meg először.
Érdekesség
Az alma az a gyümölcs, mely a legtöbbet szerepel irodalomban. Gondoljunk csak Évára, aki leszakítja a tudás fájáról, Paris almával jutalmazza Szép Helénát, Hófehérke a mérgezett almától merül mély álomba és Tell Vilmos almát nyilaz le fia fejéről. Összegezve: az alma végigkísérte egész történelmünket!
Jellemzés
Többféle formájú (kerek, hosszúkás) és színű (piros, zöld, sárga, ezek keveréke) alma létezik. Ízük fajtánként változik, a savanykástól a mézédesig bármilyen lehet.
Fajtái
A világon az almának mintegy hétezer nevesített fajtája ismeretes. A legismertebbek ezek közül: Jonatán, Golden, Starking, Idared, Éva, Jonagold, Granny Smith.
Energitartalom
52 kcal, 218 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Ha almát vásárolunk igyekezzünk az érett, ám még kemény darabokat választani. A gyümölcsös standokon gyakran láthatunk szépen kifényesített szemeket, ám ezek hamarabb tönkremehetnek viaszos védőburkuk hiányában.
Eltarthatóság, tárolás
Mindenféle alma hosszan eltartható, akár hónapokig is. A hibátlan almákat hűvös helyen kell tartani, ám vigyázni kell, meg ne fagyjon. A téli alma egyetlen szépséghibája, hogy vitamin tartalmát gyorsan elveszíti. Igazi csemege még a szárított alma, mely nagyon sokáig eláll, ám vigyázat, energiatartalma sokszorosa a friss almáénak.
Előkészítés
Bármilyen felhasználás előtt alaposan meg kell mosni az almát. Ha felvágjuk, vagy lereszeljük hamar megbarnulhat. Ez ellen hatásos, ha citromlevet csepegtetünk rá, így megőrzi eredeti színét. A csuma eltávolításához használjunk almacsumázót.
Elkészítés, felhasználás
Az almából kompótot, lekvárt, mártást, szószt, levest, süteményeket és még ki tudja mennyi mindent készíthetünk. Az alma nem csak édességeknek, hanem különféle húsoknak is kitűnő kiegészítője lehet.
Vitaminok, ásványok
Magas nátrium foszfor és vastartalom jellemzi. A, B és egy kevés C-vitamint is tartalmaz, illetve ezeken kívül megemlítendő még kalcium, magnézium és káliumtartalma.
Élettani hatások
Ismeretes az alma kedvező élettani hatása bélhurut, ételmérgezés, egyéb baktériumos megbetegedések, illetve reuma vagy felsőlégúti megbetegedések esetén is jó.
Forrás: gourmandnet.hu
|