Áfonya
2006.12.13. 17:01
Másfél éves kor után
Az áfonya
Származás
Az áfonya Észak-Európából származik, ahol mind a mai napig vadon is hatalmas mennyiségben megtalálható. Ma a sarkkörtől a trópusokig Földünk északi felét az áfonyáknak mintegy háromszáz faja népesíti be. Nagyobb mennyiségben, vadon nedves erdőkben él. Hazánkban csupán három faja fordul elő.
Érdekesség
Az áfonyából készült gyógytea nagyon kedvező hatású, de ha túl sokat fogyasztunk belőle émelygést és fejfájást okozhat.
Az amerikai áfonya angol megfelelője (huckleberry) ihlette Mark Twaint azonos nevű hősének névválasztásában.
Jellemzés
Alacsony örökzöld vagy lombhullató fásszárú bokrokon terem ez az apró bogyó szerű, kékes lilás színű, kellemes, a fanyar és édes ízt egyaránt magában hordozó gyümölcs.
Fajtái
A világon igen sok fajtáját tartják számon, ezek közöl a legnagyobb mennyiségben a fürtös áfonya, bluecrop, fürtös törpe áfonya, berkeley, coville, blueray terem meg. Itthon csak három változata él, a fekete, a vörös és a tőzegáfonya.
Energitartalom
60 kcal, 251 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A legbiztosabb módja a választásnak, ha magunk szedjük a bogyókat. (Ezt a hazai erdőkben nyáron és ősszel könnyű szerrel meg is tehetjük.) Ha mégsem tudjuk ily módon beszerezni, akkor az üzletekben a telt, sérülésmentes, hamvas színű, azonos méretű gyümölcsöt válasszuk.
Eltarthatóság, tárolás
Az áfonya frissen vagy hűtve 1-2 hétig is tárolható, elsőrendű gyümölcs. Kiválóan lehet fagyasztani, felengedve szinte ízletesebb, mint friss gyümölcsként. Szárítással akár egy évig is eltartható.
Előkészítés
Miután alaposan megmostuk az áfonyát (hamvas színét, azaz a viasz rétegét, ilyenkor veszíti el), már nem nagyon van más dolgunk. Az előzőekben ismertetettek alapján, mindig csak annyit tisztítsunk meg amennyire éppen szükségünk van.
Elkészítés, felhasználás
Az áfonya legismertebb elkészítési módja a dzsem, mely a vadhúsok szinte elengedhetetlen kísérője. Más formákban is feldolgozható, például készíthető belőle szörp, ivólé, lekvár, különböző krémek, cukrozott gyümölcs, vagy akár bor.
Vitaminok, ásványok
Kiemelkedően magas káliumtartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor és C-vitamin. Magas A-vitamin tartalma miatt a farkasvakságot gyógyíthatja.
Élettani hatások
Baktériumölő hatása ismerjük, így hatékony a különböző bőrkiütések, bőrbetegségek kezelésére.
Forrás: gourmandnet.hu
|