Zöldbab
2006.12.13. 14:22
7 hónapos kortól
A zöldbab
Származás
A feljegyzések szerint Kolumbusz Kristóf már az első kubai partraszállásakor jól művelt, babbal bevetett földeket látott és valószínűleg hozott is magot magával. Ez a bab a spanyolországi babtól különbözött, mert Európában az amerikai babot megelőzően a lóbabot vagy babót termesztették már a görögök is.
Érdekesség
A XIX. századig a babnak érett, száraz magját fogyasztották. 1837-ben kezdték termeszteni Angliában az első sárga hüvelyű karósbabfajtát, az Algiers-t.
Jellemzés
A zöldbab íze míg meg nem fűszereztük jellegtelennek mondható, de ezen egy kis fokhagyma, kapor, bors segítségével könnyen változtathatunk.
Fajtái
Rengeteg fajtája van a babnak a legismertebbek és legfontosabbak a vajbab, hazánkban ezt használjuk leggyakrabban, a ceruzabab, melyet gyönyörű, élénk zöld színéről ismerhetünk meg és a Thai bab, melynek hossza parancsol figyelmet.
A zöldbab érettségétől függően is különbséget teszünk a babok között. A fejtett bab már nem zöldbab, de még nem szárazbab.
Energitartalom
41 kcal, 172 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos a magvak fejletlenek és nedvdúsak, így hát válasszuk ezeket a példányokat.
Eltarthatóság, tárolás
A zöldbab is sajnos azon zöldségek csoportját bővíti, melyek csak egy-két napig tárolhatóak. Öblítsük le a szálakat, majd helyezzük zacskóba és így tegyük a hűtőszekrénybe.
Mindezek mellett viszont, a bab blanchirozás után kitűnően fagyasztható!
Előkészítés
Mosás után a zöldbabok végeit egyesével vágjuk le úgy, hogy a száraz szálakat egyúttal le is lehúzzuk. (A ceruzabab nem hajlamos a szálkásodásra, a vajbab viszont minél öregebb, annál szálkásabb.)
Elkészítés, felhasználás
A zöldbab felhasználása igen sokoldalú. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, de adhatjuk köretként is párolva, csőben sütve, vagy különböző mártásokkal. (Különösen a zöld hüvelyű babok alkalmasak köretnek.)
A zöldbab is része lehet a különböző összeállítású salátáknak, de ebben az esetben célszerű előfőzni - pár percig sós, forró vízben vagy gőzben. Ha főzzük a zöldborsót, akkor feltétlenül tegyünk a vízbe fokhagymát, sót és egy kevés kaprot.
Vitaminok, ásványok
A zöldbab nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségben ásványi anyagot, sem vitamint. Lényegesen kevesebb fehérjét és szénhidrátot, mint a zöldborsó. Talán vas-, foszfor- és kalcium tartalma a legjelentősebb.
Élettani hatások
Fontos, hogy a babot sose fogyasszuk nyersen, mert olyan káros anyagokat tartalmaz, mely csak a hőkezelés során veszti el kedvezőtlen hatását.
Forrás: gourmandnet.hu
|