Vöröskáposzta
2006.12.13. 14:21
...
A vöröskáposzta
Származás
A lilakáposzta őshazája Kis-Ázsiában található, azonban igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök, csodaszernek tartották. Igen nagy fagytűrő képességének köszönhetően hamar elterjedt a kontinensen.
Jellemzés
A vöröskáposzta gömbalakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, padlizsán liláig terjed. Íze enyhén édeskés, lágy, a jellegzetes káposzta íz.
Fajtái
Színétől és szezonalitásától függően három nagy csoportba sorolhatók. zöld fejes káposzta, vörös fejes káposzta, fehér fejes káposzta.
Energitartalom
21 kcal, 86 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Egészséges, hibátlan, élénk, de nem sötét lila, közepes méretű példányokat vásároljunk. Ha csak kisebb mennyiségre van szükségünk, akkor nyugodtan válasszuk a darabolt példányokat, ha lehet azokat, melyek fóliázva vannak.
Eltarthatóság, tárolás
A nyers káposzta ideális tárolási hőmérséklete 0 °C, ezért tároljuk hűtőszekrényben, így meglehetősen hosszan, akár 4 hétig is eláll. (Minél tömörebb szerkezetű, annál hosszabb ideig áll el!) Ha darabolt káposztát vásároltunk, akkor csomagoljuk fóliába.
Előkészítés
Mint az összes leveles zöldséget, a vöröskáposztát is mossuk át alaposan, majd a külső kemény leveleket és a torzsáját távolítsuk el! A felhasználástól függően szeleteljük, reszeljük, vagy szedjük leveleire.
Elkészítés, felhasználás
A vöröskáposztát általában párolva fogyasztjuk. Ily módon egyéb anyagokkal, egzotikus fűszerekkel, gyümölcsökkel remek köretek készíthetők belőle.
Vitaminok, ásványok
Egészségügyi szempontból értékes magas B- és C-vitamin tartalma miatt, továbbá jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz.
Élettani hatások
A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.
Forrás: gourmandnet.hu
|