Tök
2006.12.13. 14:16
9 hónapos kortól
A tök
Származás
Dél-amerikai származású, nagy gömbös kabaktermésű tökféle. Az amerikai eredeten kívül néhány botanikus az afrikai honosságot vallja, sőt egy időszakban indiai származásúnak tartották. Egyiptomi termesztése bizonytalan, a sírkamrák falán nem látható, ezért e feltételezés ez ideig nem is bizonyítható.
Érdekesség
Régen a magyar parasztemberek oly sokat fogyasztottak belőle, hogy még a szemük alatt is kivert a tök színanyaga.
Fajtái
Durván csoportosítva a töknek két fajtáját különböztetjük meg: a sütőtököt és a főzőtököt. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű, de főzésre nem érleljük ki.
Energitartalom
15 kcal, 63 kJ/100 gramm
Eltarthatóság, tárolás
Jól tárolható termény; csapadéktól és a nagyobb hidegtől védett helyen, szalma, széna vagy lekaszált fű között akár a szabadban is eltartható tavaszig. Egyébként fűtetlen, fagymentes kamra, pincelejáró, előszoba, veranda a legjobb tárolóhelye.
Vitaminok, ásványok
Több fehérjét, vitamint és cukrot tartalmaz, mint rokonai. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Főleg vegetáriánusoknál fordul az elő, hogy sokáig csak édes gyümölcsön élnek és ennek eredményeképpen krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges.
Élettani hatások
Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van.
Forrás: gourmandnet.hu
|