Sárgarépa
2006.12.13. 14:11
7 hónapos kortól
A sárgarépa
Származás
A sárgarépát a X. században veszik kultúrába a perzsák. A termesztett sárgarépa géncentruma tehát Iránban van. Innen terjedt el a XIII. században keletre, Kínába, illetve nyugat felé Európába. A sárgarépának Európába való érkezése kétféle módon történhetett. Az első megtelepedés a XII. században az Ibériai-félszigeten volt, a mórok telepítették oda. Valószínű, hogy Nyugat-Európa más vidékeire innen jutott el, spanyol közvetítéssel. A másik érkezésnek Velencét említik, ugyanabban az időben. A feljegyzések szerint 1300 körül Itáliában már ismert növény és a XIV. században Franciaországban, Németországban és Hollandiában is termesztik. Angliába csak a XV. században került.
Érdekesség
A második világháború idején született az az elképzelés, hogy a répa javítja az éjszakai látást. Az angolok radarállomásokat telepítettek keleti és déli partjaikra, hogy gyorsabban észlelhessék a tengerből, vagy levegőből érkező német támadásokat. Miután az angoloknál a répafogyasztás már ebben a korban kimagaslóan nagy volt, a németek ezeket a váratlan éjszakai észleléseket az angolok répafogyasztásának tudták be.
Jellemzés
Színe élénk narancs, alakja egyenletesen hosszúkás. Íze friss, édeskés és tiszta. Egyszóval a jellegzetes sárgarépa-íz.
Fajtái
A sárgarépa is azon növények közé tartozik, melyenek megszámlálhatatlan fajtája él szerte a világban. A legfontosabb termesztett fajták: Amszterdami, Ambel, Nanti, Tip-top, Tompa vörös, Arany, Formula, Farba, Keszthelyi hengeres, Fertődi vörös.
Energitartalom
43 kcal, 180 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A sárgarépára különösen igaz, hogy a legfiatalabb, ceruzavékonyságú példányok a legfinomabbak. Ha zöldjével együtt árulják - ez mutatja mikor szedték -, úgy annak friss zöldnek kell lennie. Ha mégiscsak az öregebb darabokra kéne "fanyalodnunk", akkor válasszuk a tömör, egyenletes, kemény, hibátlan darabokat.
Eltarthatóság, tárolás
Nem szabad túl sokáig tárolni, mert rohamos gyorsasággal veszít tápértékéből. Hűvös, száraz helyen, vagy a hűtőszekrényben is pusztán néhány napig áll el.
Előkészítés
A sárgarépa értékes tápanyagainak nagy része a héjban található, így kerüljük pucolását, csak mossuk meg folyóvízben. Az idősebb darabok héját kaparjuk le, és csak a legvégső esetben hámozzuk le.
Elkészítés, felhasználás
A sárgarépa is igen univerzális alapanyagnak mondható, végtelen féleképpen készíthető el. Főzhetjük, párolhatjuk, adhatjuk levesekhez, de készíthetünk belőle pürét is, sőt desszertet is!
Vitaminok, ásványok
Karotin tartalma az összes növény közül kiemelkedik, mintegy 7 mg. C és E-vitamin-tartalma már szerényebb, de még mindig magasnak mondható.
Élettani hatások
A sárgarépa fogyasztása hozzásegít a csontok fejlődéséhez, szerepet játszik a vér tisztításában így megelőzhetőek különböző bőrbetegségek, a izületi gyulladások kialakulása.
Forrás: gourmandnet.hu
|