Patiszon
2006.12.13. 14:05
...
A patiszon
Származás
Származási helyéről eltérőek a vélemények. Egyesek szerint Chiléből, Bolíviából, Peruból vagyis Közép- és Dél-Amerikából származik. Van aki szerint Észak-Amerikából és az indiánok már az európai telepesek előtt fogyasztották. Az Egyesült Államokban ma is széles körben elterjedt, így New York, New Jersey Államokban, ahol kedvezőek számára a termesztési feltételek. Európában is közismert növény. A volt Szovjetunió európai és ázsiai területén ma egyaránt termesztik. Savanyúságként fogyasztják. Európa többi országai közül Franciaországban, Olaszországban és Csehországban terjedt el a termesztése.
Jellemzés
Jellegzetes csillag alakú kabakos termését fogyasztjuk, melynek színe fehér, csontszínű. Íze hasonlít a cukkíniéra, de jobban érvényesül a jellegzetes tök íz.
Energitartalom
31 kcal, 127 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Vásárláskor csak a kemény példányokat válasszuk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. A héjuk legyen fehér - akár zöldes fehér is lehet -, hibátlan. Válasszuk a kisebb, kb. 10 cm átmérőjű zöldségeket.
Eltarthatóság, tárolás
Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni, bár a hűtőszekrény zöldségrekeszében egy hétig is eltartható.
Előkészítés
A kisebb, zsenge patiszonokat héjastul, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. Ugyanígy a zsenge termés magjai fogyaszthatók, míg az érettebbekét érdemes eltávolítani, mert könnyen megkeseríthetik az ételt. A hámozáshoz használhatunk burgonyahámozó kést is.
Elkészítés, felhasználás
A zsenge termést elkészítésekor nem kell hámozni. Íze gyenge, jellegzetes tökíz, ezért jól ízesíthető egyéb növényekkel vagy fűszerekkel. Készíthető belőle saláta, rántva, töltve, pörköltként vagy roston sütve is fel lehet használni.
Vitaminok, ásványok
Szintén hasonlóan a cukkínihez, nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna.
Élettani hatások
Alacsony energiatartalma miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható.
Forrás: gourmandnet.hu
|