Dominó babakonyhája
Frissítések!

¤ (07.03.) Ételallergia - Egészséges koraszülöttek

¤ (07.03.) Evési gondok - Miért étvágytalan a gyermek?

¤ Frissültek a hozzátáplálással kapcsolatos linkek! (04.27.) Mi kerüljön az uzsonnástáskába?; A kisgyermek étrendje

¤ FRISS! Receptek - Dominó receptgyűjteménye (05.07.)

¤ Szoptatás linkek - A szoptatás rövid története (03.23.)

¤ Új! Babaétrend - VITAMINOK - Miből mennyi szükséges? (C,A,K,D vitaminok) (02.20.)

¤ Miből főzzünk? - Húsfélék - A különböző húsok vastartalma

¤ 03.22. Betegségek - Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Zöldségek
Zöldségek : Padlizsán

Padlizsán

  2006.12.13. 13:54

...

A padlizsán
 
 
Származás

Kelet-Indiából származik, ahol már igen régen termesztett növény. Feltehetően innen került Európába (Olaszországba és Görögországba), majd Egyiptomba a Nílus vidékére. Nyugat-Európába későn, a XVII. században került. Amerikába nem sokkal a földrész felfedezése után jutott el. Jelenleg is a déli, meleg éghajlatú országokban termesztik nagy területeken. Bulgáriában, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban közismert és közkedvelt zöldségnövény. A nyugat- és észak-európai piacokra is innen kerül. Hazánkban keveset termesztünk belőle.

Érdekesség

Erdélyben vinete néven, központi szerepet tölt be a székely és a román lakosság étkezésében egyaránt.

Jellemzés

A padlizsán hosszúkás alakú, színe a lila egy egészen különös árnyalata. Íze semleges, de elkészítés után kissé füstőssé válik.

Fajtái

Különböző alakú és színű lehet, a sötétlilától egészen a fehérig, bár leggyakoribb a lila. Alakja fajtájától függően igen eltérő. A leggyakrabban látható tojás alakú mellett előfordul hosszabb hengeres és teljesen gömb formájú is.

Energitartalom

27 kcal, 113 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

Legízletesebb a padlizsán, ha fiatal, 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogó, sima héjú, élénk zöld kocsányú és csészelevelű. Amikor a héja fénytelen és nem érte el a teljes színét, még éretlen, kellemetlen fanyar ízű. Ellenben, ha puha, fonnyadt, akkor túlérett vagy régen leszedték, erre mutat a kocsány és a csészelevelek hervadtsága is. Az ilyen padlizsán magja barnás, húsa rágós, kesernyés.

Eltarthatóság, tárolás

Sajnos a friss padlizsán hosszú ideig nem tárolható, szedés után 5-6 napon belül el kell fogyasztani.

Előkészítés

A padlizsánt, ha már a természet ilyen szép "köntösbe" öltöztette, kár lenne megfosztani tőle és megpucolni. Általában szeletelve, vagy cikkekre vágva használjuk. A darabolásnál ha tehetjük használjunk műanyag - még jobb a kerámia kés -, így nem fog megbarnulni a vágások mentén. Ha biztosan el akarjuk kerülni, hogy a padlizsán keserű legyen, akkor magozzuk ki, majd sózzuk be, hagyjuk egy órát állni, végül öblítsük le a szeleteket vízzel.

Elkészítés, felhasználás

Igen sokféleképpen készíthető el, ez az ízletes növény. Előétel, főétel egyaránt készíthető belőle. Elkészíthető natúron vagy különféle módon bundázva és zsiradékban kisütve. Kitűnő köretként is, de a padlizsán húsából változatos fűszerezett krémek, töltelékanyagok készíthetők. Egymagában és más zöldségnövényekkel társítva egyaránt elkészíthető.

Vitaminok, ásványok

C-vitamin, karotin található benne és igen gazdag ásványi sókban, fehérjében és szénhidrátokban.

Élettani hatások

Magas rosttartalmának köszönhetően kedvező hatással van a padlizsán az emésztésre, illetve bizonyos esetekben a stressz csökkentésében is fontos szerepet játszhat.

 

Forrás: gourmandnet.hu

 
 
 
 
 
Milyen gyakran látogatod az oldalt?

Havonta 1-2-szer
Hetente 1-szer
Hetente többször
Naponta
Most voltam először, és utoljára :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!