Kelkáposzta
2006.12.13. 13:48
...
A kelkáposzta
Származás
A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. Valószínűleg Savoyából (III. Napóleon idejében az Olaszországhoz tartozó olasz-francia határvidék) vagy annak környékéről származik, ezért a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik.
Jellemzés
A kelkáposzta szerkezete meglehetősen hasonlít a fejes káposztáéra, nemhiába, hiszen közeli rokonságban állnak egymással. Levelei fodrosak, gyűröttek, színe élénkebb, teltebb, íze lágyabb, kellemesebb.
Fajtái
A kelkáposztának alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a sima levelű és a fodros levelű kelt. Ezeken a csoportokon belül még rengeteg alfajtájuk létezik.
Energitartalom
35 kcal, 147 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Válasszuk a közepes méretű, kemény, hibátlan, élénk zöld levelű káposztákat. Semmiképp se vegyünk fonnyadt példányokat, mert a későbbiekben használhatatlanok és élvezhetetlenek lesznek.
Eltarthatóság, tárolás
A fejes káposztáénál lazább szerkezete miatt jóval rövidebb ideig tárolható. Tároljuk hűtőszekrényben, de két-három napon belül mindenképpen használjuk fel.
Előkészítés
Külső levelit távolítsuk el, majd vágjuk függőlegesen ketté és vágjuk ki ék alakban a torzsáját. Szedjük leveleire és így használjuk. A nagyobb levelek megvastagodott erezetét egy éles késsel távolítsuk el, bár van aki kifejezetten szereti a levél ezen részét.
Elkészítés, felhasználás
A kelkáposzta főzve és nyersen is fogyasztható, így alkalmas saláták, köretek, főzelékek vagy akár önálló főételek készítésére is. Fodros levelei dekoratívak, használhatók különböző töltelékek burkolására is, vagy díszítésre. A kelkáposztát mindenképpen főzzük meg - ne felejtsünk el a vízhez egy kávéskanál szódabikarbónát adni, hogy megtartsa gyönyörű színét. A kelre is vonatkozik, hogy könnyen túl-, szétfő. 10-15 perc főzési idő elegendő neki.
Vitaminok, ásványok
A kelkáposzta táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, de még inkább az emészthető rostok, az ásványi sók, a viszonylag nagy mennyiségű B1- és B2-vitamin-, valamint vastartalma adják.
Élettani hatások
A kelkáposzta többek között kalcium tartalmának köszönhetően csonterősítő, vérnyomás szabályzó hatással bír. Mindezek mellett serkenti az immunrendszer működését, illetve csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.
Forrás: gourmandnet.hu
|