Kelbimbó
2006.12.13. 13:46
...
A kelbimbó
Származás
Valószínűleg a Földközi-tenger környékéről származik. Ma Európa-szerte ismert és termesztett növény. Főként Németországban, Hollandiában, Belgiumban, de a többi nyugat-európai országban is elterjedt káposztaféle.
Érdekesség
A bimbóskel, bár a káposztafélék családjába tartozik, mégis egészen más. Magasra nőtt, félig fás száron teremnek a diónyi káposztácskák. Leszedni az első fagyok után célszerű, mert ha megcsípi a dér, még ízletesebb és egyes beltartalmi jellemzői is kedvezően változnak. Enyhébb teleken akár egész télen is kinn maradhat a szárakon.
Jellemzés
Alakja a már említett gömbölyded forma. Színe friss, halvány zöld. Ízük édesen kesernyés - minél nagyobbak a szemek, annál keserűbb - hasonlít a dió ízéhez.
Fajtái
Különösebben nagy különbség nincs a fajták között, de felsorolás szintjén ismertetjük őket: Ariel, Dorema, Goldmine, Trimmer, Vitar.
Energitartalom
36 kcal, 151 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
A kelbimbóra is igaz, hogy csak a legfrissebb, legegészségesebb példányokat szabad megvásárolni, mert az idősebbek keserűek, vagy kellemetlen káposzta ízűek lehetnek. Kerüljük a sárgás, barnás, vagy laza levélszerkezetű bimbók választását. A szemek legyenek aránylag aprók, élénk zöld színűek, kemények.
Eltarthatóság, tárolás
A friss kelbimbót csak igen rövid ideig egy-két napig tárolhatjuk, addig is hűtőszekrényben, mert gyorsan megfonnyad. Otthoni fagyasztásra azonban kiváló! Rövid blansírozás után, mélyhűtőnkben akár egy évig is eláll!
Előkészítés
A bimbók tövének levágása és a külső leveleinek eltávolítása után mossuk át alaposan. Az apróbb szemeket nyugodtan hagyhatjuk egyben, a nagyobbakat vágjuk ketté, vagy négyrét. Egyes esetekben más darabolási mód is elképzelhető, így WOK-ban való pirításhoz akár vékony szeletekre is vághatjuk őket.
Elkészítés, felhasználás
Kellemes ízének és kifejezetten esztétikus megjelenésének köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Adhatjuk levesként, köretként, de önálló főételként is megállja a helyét. Párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük. Főzése igen rövid időt igényel - a vízbe ne felejtsünk el egy teáskanál szódabikarbónát tenni -, mindössze 10-13 perc elegendő neki, vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert az sokat ront élvezeti értékén. Bármely elkészítési módról is legyen szó, bánjunk vele óvatosan, ne kevergessük, mert könnyen leveleire hullhat.
Vitaminok, ásványok
Karotin jelentős mennyiségben található benne, B1-, B2-vitamin-tartalma háromszorosa a fejes káposztáénak. C-vitamin-tartalma is igen jelentős, 100 g a napi szükséglet másfélszeresét tartalmazza. Mindezek mellett említésre méltó még vas és kálium tartalma.
Élettani hatások
Általánosságban elmondható a kelbimbóról, hogy a többi káposztaféléhez hasonlóan jó hatással van az egész szervezet működésére. Serkenti a belek működését és rákellenes hatása van.
Forrás: gourmandnet.hu
|