Dominó babakonyhája
Frissítések!

¤ (07.03.) Ételallergia - Egészséges koraszülöttek

¤ (07.03.) Evési gondok - Miért étvágytalan a gyermek?

¤ Frissültek a hozzátáplálással kapcsolatos linkek! (04.27.) Mi kerüljön az uzsonnástáskába?; A kisgyermek étrendje

¤ FRISS! Receptek - Dominó receptgyűjteménye (05.07.)

¤ Szoptatás linkek - A szoptatás rövid története (03.23.)

¤ Új! Babaétrend - VITAMINOK - Miből mennyi szükséges? (C,A,K,D vitaminok) (02.20.)

¤ Miből főzzünk? - Húsfélék - A különböző húsok vastartalma

¤ 03.22. Betegségek - Hogyan védekezzünk a szalmonella ellen?
 

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Zöldségek
Zöldségek : Kelbimbó

Kelbimbó

  2006.12.13. 13:46

...

A kelbimbó
 
Származás

Valószínűleg a Földközi-tenger környékéről származik. Ma Európa-szerte ismert és termesztett növény. Főként Németországban, Hollandiában, Belgiumban, de a többi nyugat-európai országban is elterjedt káposztaféle.

Érdekesség

A bimbóskel, bár a káposztafélék családjába tartozik, mégis egészen más. Magasra nőtt, félig fás száron teremnek a diónyi káposztácskák. Leszedni az első fagyok után célszerű, mert ha megcsípi a dér, még ízletesebb és egyes beltartalmi jellemzői is kedvezően változnak. Enyhébb teleken akár egész télen is kinn maradhat a szárakon.

Jellemzés

Alakja a már említett gömbölyded forma. Színe friss, halvány zöld. Ízük édesen kesernyés - minél nagyobbak a szemek, annál keserűbb - hasonlít a dió ízéhez.

Fajtái

Különösebben nagy különbség nincs a fajták között, de felsorolás szintjén ismertetjük őket: Ariel, Dorema, Goldmine, Trimmer, Vitar.

Energitartalom

36 kcal, 151 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A kelbimbóra is igaz, hogy csak a legfrissebb, legegészségesebb példányokat szabad megvásárolni, mert az idősebbek keserűek, vagy kellemetlen káposzta ízűek lehetnek. Kerüljük a sárgás, barnás, vagy laza levélszerkezetű bimbók választását. A szemek legyenek aránylag aprók, élénk zöld színűek, kemények.

Eltarthatóság, tárolás

A friss kelbimbót csak igen rövid ideig egy-két napig tárolhatjuk, addig is hűtőszekrényben, mert gyorsan megfonnyad. Otthoni fagyasztásra azonban kiváló! Rövid blansírozás után, mélyhűtőnkben akár egy évig is eláll!

Előkészítés

A bimbók tövének levágása és a külső leveleinek eltávolítása után mossuk át alaposan. Az apróbb szemeket nyugodtan hagyhatjuk egyben, a nagyobbakat vágjuk ketté, vagy négyrét. Egyes esetekben más darabolási mód is elképzelhető, így WOK-ban való pirításhoz akár vékony szeletekre is vághatjuk őket.

Elkészítés, felhasználás

Kellemes ízének és kifejezetten esztétikus megjelenésének köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Adhatjuk levesként, köretként, de önálló főételként is megállja a helyét. Párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük. Főzése igen rövid időt igényel - a vízbe ne felejtsünk el egy teáskanál szódabikarbónát tenni -, mindössze 10-13 perc elegendő neki, vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert az sokat ront élvezeti értékén. Bármely elkészítési módról is legyen szó, bánjunk vele óvatosan, ne kevergessük, mert könnyen leveleire hullhat.

Vitaminok, ásványok

Karotin jelentős mennyiségben található benne, B1-, B2-vitamin-tartalma háromszorosa a fejes káposztáénak. C-vitamin-tartalma is igen jelentős, 100 g a napi szükséglet másfélszeresét tartalmazza. Mindezek mellett említésre méltó még vas és kálium tartalma.

Élettani hatások

Általánosságban elmondható a kelbimbóról, hogy a többi káposztaféléhez hasonlóan jó hatással van az egész szervezet működésére. Serkenti a belek működését és rákellenes hatása van.

 

Forrás: gourmandnet.hu

 
 
 
 
 
Milyen gyakran látogatod az oldalt?

Havonta 1-2-szer
Hetente 1-szer
Hetente többször
Naponta
Most voltam először, és utoljára :)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

 

 

* Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.