Cékla
2006.12.13. 13:09
7 hónapos kortól
A cékla
Származás
A Földközi-tenger környékén őshonos. Vad alakban Elő-Ázsia sztyeppéin is megtalálták, innen került Ázsiába, ahol elsősorban Indiában terjedt el. Itt nemcsak étkezésre, hanem gyógyításra is használták. A görögök és a rómaiak is ismerték, mint az ún. szicíliai répát és a II-III. században már termesztették és felhasználták étkezésre is.
Érdekesség
A gumón kívül a zöldje is hasznosítható, bár igen nehéz hozzájutni. A görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.
Jellemzés
A cékla íze míg meg nem fűszereztük jellegtelennek mondható, de ezen egy kis citromlé, torma, bors segítségével könnyen változtathatunk.
Fajtái
A cékla itthon is ismert kapható fajtái a Detroit, Bíborgömb, Bordó, Bíborhenger.
Energitartalom
43 kcal, 180 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Ha tehetjük, a kisebb céklákat épp "szakállal" válasszuk és a tetején mindenképpen legyen pár cm-nyi szár, így a főzés során nem fog levet engedni.
Eltarthatóság, tárolás
Hűvös helyen tárolva, akár több hétig is eltartható, ha ennél hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor temessük nedves homokba, így 3-4 hónapig is eltartható.
Előkészítés
Amennyiben meg kívánjuk főzni, akkor mossuk le hideg vízben a céklát és ne sértsük meg héját, különben kiereszti pompás levét. Ha pucolni szeretnénk, akkor használjunk burgonyapucoló kést.
Elkészítés, felhasználás
Készíthetjük sütve, főzve, párolva, de reszelhetjük salátába is. Ha a sütés mellett döntünk, akkor csomagoljuk a céklát duplán alufóliába és így helyezzük a sütőbe. Akkor sült készre, ha a héj ráncosodni kezd és ujjunkkal is könnyen ledörzsölhetővé válik.
Vitaminok, ásványok
Különösen gazdag B-vitamin-tartalma, de C-vitamin-tartalma is számottevő. Vitamintartalma mellett különösen cukor- és kalciumtartalma jelentős.
Élettani hatások
A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert, de jótékony hatással van az emésztésre is.
Forrás: gourmandnet.hu
|