Brokkoli
2006.12.13. 13:04
9 hónapos kortól
A brokkoli
Származási helyeként Ciprus szigetét emlegetik, de az is bizonyos, hogy már az ókori rómaiak is ismerték. Régebben Franciaországban, Olaszországban, általában Dél-Európában termesztették és fogyasztották. Innen került Angliába és kis felületen Nyugat-Európa más országaiba. Angliában ma is igen kedvelt zöldségnövény. Európán kívül az Egyesült Államokban ismerik és fogyasztják.
Jellemzés
Alakja a karfiol rózsáira emlékeztet, színe élénk, mélyzöld. Egyesíti magában a spárga és a karfiol ízét, kiegészítve azt egy kevés zöld ízzel, ily módon hozva létre egy új, különleges ízvilágot.
Fajtái
A karfiol rokona, több változata van: fehér hajtású, lila hajtású, zöld hajtású vagy kalábriai, illetve lila rózsájú. Általában a kalábriai fajtát fogyasztjuk.
Energitartalom
24 kcal, 100 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Vásárlásnál csak az élénk zöld színű, szorosan záródó virágrózsákat válasszuk. Akkor igazán friss, ha a szára ropogós, könnyen törik. Ha módunkban áll választani az előre csomagolt, vagy csomagolás nélküli darabok között, akkor az utóbbiakat vásároljuk.
Eltarthatóság, tárolás
A brokkolit a hűtőszekrény zöldségrekeszében tartsuk, így egy hétig eláll. Ha műanyag csomagolásban vásároltuk, akkor azt, ahogy tehetjük távolítsuk el!
Előkészítés
Más zöldségfélékhez hasonlóan gyorsan, hideg folyó víz alatt alaposan mossuk meg, soha ne áztassuk. A szárról a leveleket távolítsuk el, és amennyiben nem teljesen frissek a rózsák, akkor a szárak alsó egy centiméterét is. Ha főzzük a brokkolit, akkor a főzés kezdetekor egy késhegynyi szódabikarbónát adjunk a vízhez, így biztosan megtartja gyönyörű színét. Ugyanakkor a brokkoli a káposztafélékre jellemző módon nagyon érzékeny a túlfőzésre, így bánjunk vele nagyon óvatosan. Egy pár perc alatt készre fő!
Vitaminok, ásványok
Jelentős mennyiségű karotint és C-vitamint tartalmaz, de értékes a kalcium- és a vastartalma és egyéb anyagokban is bővelkedik. Különösen a tél végi zöldséghiány pótlására van nálunk nagy jelentősége.
Élettani hatások
Rákprevenciós étrenden túl az energiaszegény, rostdús étrend gerincét is alkothatja. Ellenben mint puffasztó zöldségfélét, nem alkalmazhatjuk epe- és bélbetegeknél.
Forrás: gourmandnet.hu
|